Курти: Не ради се о таблицама већ о одбијању француско-немачког плана

Наставља сe замена "нелегалних" регистарских ознака, најављује премијер тзв. Косова

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти изјавио је да су, упркос дешавањима на северу покрајине, косовске институције наставиле нормално да раде.

Он је на конференцији за новинаре рекао и да приштинске институције настављају са заменом нелегалних регистарских таблица у РКС, преноси "Телеграфи". Претходно су САД од Куртијеве владе затражиле да обуставе све казене мере против власника српских КМ таблица док се то питање не реши у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Како је Курти рекао, до сада је због регистарских таблица, уручено 856 опомена. Он тврди и да Београд прети Србима са Косова паљењем аутомобила у случају пререгистрације на РКС таблице.

Приштински премијер каже да Србија наставља везе са Русијом и Кином док се истовремено противи француско-немачком предлогу решавања питања Косова и Метохије, и оцењује да је управо то суштина тренутне кризе.

"Не ради се о регистарским таблицама или о (смењеном регионалном командиру КПС-а на северу Косова) Ненаду Ђурићу, већ је у питању одбијање француско-немачког плана. Ово одбијање сада морају да камуфлирају коришћењем припадника илегалних структура. Вучићеве претње и настојања да дестабилизује ситуацију у нашој земљи су се интензивирали, а те претње су практично усмерене ка грађанима наше земље изазивањем страха и панике", оптужио је Курти.

Према његовим речима, Србија је та која саботира дијалог и постизање коначног споразума.