Стевандић: Тужићемо НАТО због пораста малигних болести, макар ми увели додатне санкције

Треба да плате они који су нас контаминирали осиромашеним уранијумом који утиче на најтеже облике канцера од којих обољевају наша деца, поручио је председник парламента РС

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да сви они који су оболели од малигних болести на просторима које је бомбардовао НАТО треба да добију одштету и подсетио да пресуде у вези са овим питањем већ постоје у Европи, преноси СРНА.

Он је навео да је у Народној скупштини одржан округли сто са адвокатом који заступа породице из Србије, као и да подаци који су доступни из времена док је Славица Јовановић била директор Дома здравља Братунац, које је скупио Институт за јавно здравство, говоре о огромном порасту малигних обољења.

"Не треба више ништа да доказујемо. Ја сам тај материјал учинио јавним и у Риму је донето већ стотине пресуда. Стотине италијанских војника, оних који су умрли и који су лечени добијали су од 100.000 до 300.000, па и до 500.000 евра одштете", рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Према његовим речима, за ово све постоје налази у италијанским научним институцијама.

"Ако су озрачени италијански војници и ако постоје налази у италијанским научним институцијама, ми не треба ништа да доказујемо, него да се спремимо за тужбе за одштету, макар ми увели још неке санкције. Треба да плате они који су нас контаминирали осиромашеним уранијумом који утиче на најтеже облике канцера од којих обољевају наша деца", поручио је Стевандић.

Он је рекао да је све ово део светског процеса и да је поносан што је био један од оних који су то покренули.

Адвокат Срђан Алексић, чија је канцеларија тужила НАТО након бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом, позвао је грађане Републике Српске који имају налаз биопсије да су оболели од последица бомбардовања да се јаве у његову канцеларију у Нишу како би покренули поступак против тог војног савеза.

Алексић је рекао да ће током јесени из Републике Српске преузети налазе биопсије људи који су били изложени дејству осиромашеног уранија и тешко су оболели или преминули, а спремну су они или њихове породице спремне да туже НАТО.

"Боравићу у Републици Српској и узећу узорке, биопсију од људи, цивила и бораца који су боравили у Хаџићима и у околини и који су оболели или преминули. Вероватно налазе чувају, да би их послао у Италију. Када добијемо резултате из Института из Торина, онда ће уследити тужбе пред судовима у Републици Српској и у Сарајеву", објаснио је Алексић.

Он је навео да је његова канцеларија до сада поднела 35 тужби и да их је у Србији у припреми још најмање толико, истакавши да су резултати анализе урађени у Италији катастрофални.

"Код анализе узорака две особе било је 500 пута више осиромашеног уранијума него што је дозвољено, 0,005 је у природи, а они су у телу имали 2,28 и 2,22. Такви резултати нису пронађени нигде. То су речи доктора са медицинског факултета у Торину и Института за нанотехнологију", каже Алексић.

Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савета безбедности УН, обележава се 9. септембра.