Србија и Балкан

Петковић тражи помоћ од међународне заједнице: Спречите драматичну ескалацију

Директор Канцеларије за КиМ тврди да одлука о исељењу српских институција доприноси подизању тензија и продубљивању кризе
Петковић тражи помоћ од међународне заједнице: Спречите драматичну ескалацију© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упутио је ургенцију међународној заједници, између осталих земљама Квинте и посреднику у дијалогу Мирославу Лајчаку, у којој упозорава да ултиматум о исељењу четири српске институције из српске зграде у Бошњачкој махали може довести до продубљивања кризе на северу КиМ и додатног подизања тензија на терену.

Ултиматум да се просторије Канцеларије за КиМ, дирекције Пио фонда, Центра за социјални рад Вучитрн као и Косовско-митровачког управног округа иселе до сутра поставио је нелегитимни градоначелник северне Косовске Митровице Ерден Атић.

Петковић је допис у који је Танјуг имао увид, послао на више адреса и у њему истакао да овакви једнострани и нелегитимни потези Приштине и Аљбина Куртија не доприносе смиривању ситуације на северу покрајине, већ напротив - представљају нову опасну провокацију којој је циљ да угрози права и живот српског народа на северу КиМ и додатно дестабилизују ситуацију на терену.

Апелује се на међународну заједницу да ово питање схвати са највећом могућом пажњом и да искористи свој ауторитет да спрече "драматичну ескалацију коју Курти и Атић желе да изазову противправном одлуком о исељењу српских институција".

Петковић је подсетио да је покушај насилног исељавања српских институција из Косовске Митровице и отимања српске имовине нови атак Приштине на процес дијалога.

Курти и Атић, како се додаје, оваквим незаконитим одлукама укидају право на рад за око 43 запослених у овој згради, и угрожавају више десетина хиљада Срба, Албанаца, Бошњака, Рома, Горанаца који остварују своја права преко Пио фонда или Центра за социјални рад Вучитрн.

"Приштина је једина која жели сукобе и нестабилност и било би трагично уколико би успела да оствари тај интерес", закључује се у допису.

image