Србија и Балкан

Стејт департмент осудио уредбе о забрани уласка Шмита у Републику Српску

Претходно је најаву Додика осудила и америчка Амбасада у Сарајеву, уз оцену да је то, како су навели, напад на Дејтонски мировни споразум, уставни поред и државу БиХ
Стејт департмент осудио уредбе о забрани уласка Шмита у Републику СрпскуGetty © Win McNamee

Амерички Стејт департмент осудио је данас најаву председника Републике Српске Милорада Додика да је у припреми уредба о хапшењу и депортацији високог представника Кристијана Шмита уколико уђе на територију Српске.

Портпарол Стејт департмента Метју Милер је на друштвеној мрежи Икс, бившем Твитеру, написао да САД осуђују, како је навео, претње Додика и поручио да недвосмислено стоје уз Дејтонски мировни споразум, овлашћења високог представника Шмита и уз државу БиХ.

Додик је раније најавио доношење уредбе према којој од наредне седмице Шмит, који у Републици Српској није признат као високи представник јер његов избор није потврђен у Савету безбедности УН, неће моћи да уђе на територију Српске, а ако то ипак учини, биће ухапшен и депортован.

Претходно је најаву Додика осудила и америчка Амбасада у Сарајеву, уз оцену да је то, како су навели, напад на Дејтонски мировни споразум, уставни поред и државу БиХ.

image