Дачић: Спољнотрговинска размена са Југоисточном Азијом милијарду долара

Поводом потписивања Уговора о пријатељству и сарадњи у Југисточној Азији пре неколико дана у Џакарти, Дачић је рекао да је Србија 52. земља односно организација која је потписала такав уговор

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да ове године очекује да спољнотрговинска размена са земљама Југоисточне Азије буде око милијарду долара.

Поводом потписивања Уговора о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији пре неколико дана у Џакарти, Дачић је рекао да је Србија 52. земља односно организација која је потписала такав уговор и да он није на штету европским интеграцијама државе.

Дачић је за Танјуг рекао да су такав уговор са земљама Југоисточне Азије пре много година потписали и САД, Европска унија, Велика Британија, Канада и други.

Како је рекао, Асоцијацију земаља Југоисточне Азије чини 10 земаља, међу којима су Индонезија, Сингапур, Малезија, Вијетнам, Камбоџа које имају укупно више од 600 милиона становника и неколико хиљада милијарди БДП-а.

"Ми са њима имамо размену од 700 милиона долара, а очекујемо ове године да буде више од милијарду долара. За нас је веома битно и јачање билатералних веза", рекао је Дачић.

Истакао је да му је веома важно што му је министарка спољних послова Индонезије рекла да та земља која је највећа муслиманска земља са око 270 милиона становника неће мењати став о питању КиМ.

Уговор о пријатељству и сарадњи са земљама Југоисточне Азије је добар за земљу и то је Србија желела још од 2009.године, а сада је захваљујући Индонезији, постигнут консензус међу тим земљама што је био предуслов за потписивање уговора.

Каже да је у Џакарти разговарао са земљама које су признале самопроглашену независност Косова и да су њихови представници упитали где је Србија била тада када је донета таква одлука, а да је сада важно да те земље не подржавају чланство Косова у међународне организације.

Дачић је, одговарајући на питање о ставу Покрета социјалиста да Србија треба да постане члан БРИКС-а, рекао да уопште не постоји таква дилема јер Србија нема такав позив.

"Ми немамо позив да уопште будемо чланови БРИКС-а нити можемо да будемо чланови. Немојте да ми постављамо вештачке дилеме, да ли треба да будемо пријатељи и да учествујемо у томе - наравно да треба да учествујемо", рекао је Дачић.