Србија и Балкан

Из Атине Куртију стиже деманти: Ништа од признања "Косова", Грчка позиција је остала непромењена

Већ дуже време на Грчку се гледа као на "најслабију карику" међу пет држава чланица које не признају лажну државу Косово, подсећа "Еурактив"
Из Атине Куртију стиже деманти: Ништа од признања "Косова", Грчка позиција је остала непромењена© Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Изјаву председника привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је Грчка близу признавања независности Косова, односно да је од пет чланица ЕУ које га не признају најближа томе да промени ту одлуку, демантују званичници из Атине и поручују да позиција ове земље по овом питању остаје иста, пренео је "Еурактив".

"Грчка позиција је остала непромењена", рекао је извор из грчке владе за "Еурактив".

Грчка, Словачка, Румунија, Шпанија и Кипар не признају независност тзв. Косова, која је једнострано проглашена 2008. године.

Говорећи на пољској телевизији у недељу, Курти је рекао да је Приштина "напорно радила у дипломатском аспекту како би тзв. Косово придружили већини земаља ЕУ".

"Грчка је на челу ових земаља, која је близу признавања независности 'Косова'. То показује и статус наше канцеларије у Атини", изјавио је Курти.

"Еурактив" подсећа да Грчка има Канцеларију за везу коју је акредитовао Унмик у Приштини, док је тзв. Косово у Атини отворило Канцеларију за економска и комерцијална питања и додаје да Атина такође признаје пасоше које издаје тзв. Косово.

Већ дуже време на Грчку се гледа као на "најслабију карику" међу пет држава чланица које не признају лажну државу Косово.

У марту ове године, грчки министар иностраних послова Никос Дендијас посетио је тзв. Косово по шести пут и састао се са председницом Вјосом Османи.

У саопштењу после састанка, Османи је похвалио посвећеност Грчке и сталну подршку либерализацији визног режима и евроатлантским интеграцијама на тзв. Косову.

"На састанку је било речи и о односима 'Косова' и Грчке, на којима је председница Османи показала спремност за јачање даљих билатералних односа", наводи се тада у саопштењу косовског Председништва.

Међутим, током посете Србији, грчка председница Катерина Сакеларопулу рекла је да се ништа неће променити када је реч о позицији Атине према независности тзв. Косова.

Та потврда поново је стигла крајем августа од грчког премијера Киријакоса Мицотакиса који се у Атини састао са председником Србије Александром Вучићем.

Након тог сусрета, Вучић је поручио да неће бити промене у званичном ставу Грчке поводом непризнавања "Косова".

image