Србија и Балкан

Министар безбедности БиХ: Законитост Шмитовог боравка у земљи под знаком питања

Затражићу од безбедносних агенција да провере и доставе информацију ко су особе које обављају послове обезбеђења Кристијана Шмита, да ли имају дозволе од наших агенција за обављање тог посла и за поседовање и ношење оружја, поручио Ненад Нешић
Министар безбедности БиХ: Законитост Шмитовог боравка у земљи под знаком питањаwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Министар безбедности Босне и Херцеговине Ненад Нешић саопштио је да је од Службе за послове са странцима добио информацију да је боравак Кристијана Шмита у БиХ упитан, јер није у потпуности усклађен са "позитивним законским прописима".

Нешић је истакао да прописи БиХ јасно дефинишу под којим условима страни држављани могу боравити у овој земљи, као и рокове боравка, саопштено је из ресорног министарства, преноси Радио Слободна Европа (РСЕ).

"Такође, затражићу од безбедносних агенција да провере и доставе информацију ко су особе које обављају послове обезбеђења Кристијана Шмита, да ли имају дозволе од наших агенција за обављање тог посла и дозволе за поседовање и ношење оружја", најавио је Нешић.

Канцеларија високог представника (ОХР) за сада се није огласила о овој изјави, нити је до објављивања ове вести одговорено на упит РСЕ за коментар.

Министар Нешић, иначе лидер Демократског народног савеза (ДНС), подржао је указ којим је председник Републике Српске Милорад Додик прогласио закон којим је престала обавеза да се у Службеном гласнику Српске објављују прописи и други акти које доноси високи представник у БиХ.

Из ДНС-а је у јулу саопштено да Нешић сматра да су одлуке високог представника у БиХ Шмита усмерене против БиХ.

Министар Нешић је пре неколико дана, 7. септембра на конференцији за новинаре изјавио да не поштује Кристијана Шмита и да неће спроводити његове одлуке.

"Нека ме процесуира. Не постоји високи представник у БиХ. Кристијан Шмит је немачки држављанин који овде незаконито борави", додао је Нешић.

Рекао је да Шмита у БиХ не обезбеђује Дирекција за координацију полицијских тела, већ да он има обезбеђење из Немачке.

Председник Додик је прошле седмице најавио да је у припреми уредба на основу које ће Шмит бити депортован ако и када уђе на територију Републике Српске.

Додик је у јулу поднео кривичну пријаву против Шмита, јер се, како је наведено, без овлашћења бави пословима високог представника. Тада је пријавио и директора Службеног листа БиХ, Драгана Прусину, јер је омогућио објављивање његових одлука.

Он је пријаве поднео Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци, које их је касније проследило Кантоналном тужилаштву у Сарајеву, а завршиле су у Тужилаштву БиХ, које се по том питању још није оглашавало.

image