Србија и Балкан

Проблеми за српске бруцоше: Кирија 10 пута скупља од дома

Иако су цене ниже него прошле године, за мање 250 евра немогуће је изнајмити мањи једнособан стан
Проблеми за српске бруцоше: Кирија 10 пута скупља од дома© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Будући бруцоши увелико подносе пријаве за смештај у студентским домовима, а с обзиром на високе цене кирија, тешку економску ситуацију и све тањи новчаник родитеља - интересовање је велико. Да ли ће бити оборен прошлогодишњи рекорд када је за један кревет конкурисало више од два кандидата, знаће се након што се заврши подношење пријава 15. септембра.

Академцима који ће похађати студије на неком од факултета у Србији о трошку буџета, на располагању је 17.270 места, што је укупан капацитет свих домова у држави, пишу "Новости".

Међутим, они који остану испод црте алтернативу ће потражити у приватном смештају. Традиционално, највише студената долази на београдске факултете, а у престоници је и изнајмљивање станова најскупље. 

"За мање 250 евра немогуће је изнајмити стан, а ако је близу факултета онда кошта 300 евра и то су мањи једнособни станови. Ипак, цене су ниже него прошле године, када су овде стигли Руси и сада су се вратиле на пређашњи ниво. Уколико је стан нов и луксузно сређен, он кошта 10 евра по квадрату, без обзира на то у ком се делу града налази, каже нам Предраг Девић, власник једне београдске агенције. 

Искуство показује да се студенти удруже па по двоје или троје деле кирију, али онда је потребан и већи стан, од бар 50 квадратних метара, а такав је тешко наћи за мање од 300 до 350 евра.

Те "муке" имаће академци који се не сместе у једно од 9.248 места колико их има у престоничким студентским домовима, у којима се цене крећу од 1.500 до 2.790 динара месечно, пишу "Новости".

То значи да је приватни смештај и до 10 пута скупљи од смештаја у домовима.

Исхрана је такође повољна, па тако сва три оброка у студентским ресторанима коштају 266 динара дневно - ручак 120, доручак 56, а вечера 90 динара.

После Београда, највише студената слије се у Нови Сад, где ће се, такође, на великој муци маћи академци који не успеју да дођу до смештаја у дому, јер ће морати да за месечну кирију за гарсоњеру, у зависности од локације, издвоје од 200 до 250 евра на удаљенијим локацијама од Студентског града. Оне ближе факултетима су 350 евра, па навише. Цене закупа станова много су веће, и крећу се од 300 до 600 евра, у зависности од локације и квадратуре.

Иначе, у новосадским домовима има места за 2.653 академца. У Студентском центру очекују да ће конкуренција бити велика, што и не чуди, јер за место у једном од осам домова прве категорије, месечно треба издвојити 2.790 динара, а за другу категорију 2.150 динара. 

Иста ситуација је и на југу Србије. Тако у Нишу, студенти који не користе дoм, већ изнајмљују смештај, за месечну кирију морају да издвоје најмање стотинак евра, и то ако деле стан са другима. Издавање станова у Нишу креће се 150 евра месечно, па навише. Иначе, студентски центар Ниш располаже са 600 лежајева прве и 346 друге категорије. 

image