Шмит се повукао, отказао посету Бањалуци

Сарајевски медији објавили су вест о отказивању састанка након што је из Палате Републике Српске стигла наредба којом се забрањује коришћење службених просторија за састанке са Шмитом

Након наредбе о забрани коришћења службених просторија Палате Републике Српске за састанке са Кристијаном Шмитом, Шмит је отказао данашњи састанак са потпредседником Српске Ћамилом Дураковићем у Бањалуци.

За сада нису познати разлози отказивања састанка, међутим, сарајевски медији објавили су вест о отказивању састанка након што је из Палате Републике Српске стигла наредба којом се забрањује коришћење службених просторија Палате за састанке са Шмитом, преноси РТРС.

Претходно је генерални секретар председника Републике Српске Јелена Пајић Баштинац донела наредбу о забрани коришћења службених просторија Палате Републике за састанке са Шмитом.

"Забрањује се свим лицима која користе службене просторије институције Председник Републике Српске, а што се односи на службу председника Републике и потпредседнике Републике Српске, да у тим просторијама организују састанке са лицем које се лажно представља као високи представник у БиХ Кристијаном Шмитом, што је у складу са Закључком Народне скупштине Републике Српске", наведено је у наредби коју је потписала Пајић Баштинац.

Додаје се да ће се сматрати да је било које лице, које поступи супротно наредби, повредило статус штићеног објекта.

Председник Републике Српске Милорад Додик раније је рекао да нико неће применити никакву силу, али да Шмит не може да уђе ни у једну зграду институција РС и да неће моћи на званичном месту да одржи ниједан састанак.

"Шмит није добродошао у Републику Српску и њене институције. Није се ни са ким састао откад је дошао", нагласио је председник Српске, која Шмита не признаје као високог представника међународне заједнице у БиХ.

Он је рекао да нико из Републике Српске неће направити ниједан ексцес, али да ће бити неугодности ако Шмит покуша да провоцира доласком у Српску.