Србија и Балкан

Додик: Нећемо прихватити ниједну одлуку Шмита, неће ми бити проблем да се појавим пред судом БиХ

Додик је рекао да његова странка сматра да је ситуација у Републици Српској стабилна
Додик: Нећемо прихватити ниједну одлуку Шмита, неће ми бити проблем да се појавим пред судом БиХ© Tanjug/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник СНСД Милорад Додик рекао је данас, након седнице Извршног комитета странке, да Република Српска остаје стабилна упркос неовлашћеном и нелегалном интервенционизму чији је циљ угрожавање политичке ситуације у Српској.

Додик је рекао да овај интервенционизам има предзнак колонијалног деловања Кристијана Шмита, америчког и британског амабасадора и још  неких појединаца.

Додик је рекао да СНСД странка сматра да је ситуација у Републици Српској стабилна, да је економско и политичко стање добро и да владајућа коалиција делује и функционише у складу са коалиционим договором, преноси РТРС.

Он је навео да се на данашњој седници говорило о актуелном стању у Српској и на нивоу БиХ, о регионалним питањима која се намећу, као и о припремама за седми сабор СНСД који ће бити одржан 30. септембра у Добоју.

Додик је поручио да СНСД остаје посвећен јачању институција Републике Српске.

"Интервенционизам лажног високог представника је начин на који покушавају да дестабилизују Српску", истакао је Додик.

Он је нагласио да СНСД одбацује било какву могућност прихватања легитимитета Шмита јер га он нема.

"Требало би да одустане од манифестација немоћи. Ми нећемо прихватити ниједну његову одлуку. Било шта да одлучи или делује за нас није обавезујуће, он не може да уђе ни у једну институцију Српске", нагласио је Додик.

Додик је изјавио и да му неће бити проблем да се појави пред судом Босне и Херцеговине пошто је на том суду потврђена оптужница против њега.

Додик је истакао да је указе о проглашавању спорних закона због којих је против њега подигнута оптужница потписао "као председник РС", али да ће одговарати као Милорад Додик.

"Неће ми бити проблем да се појавим (пред судом Босне и Херцеговине), без обзира колико то било накарадно и лоше", поручио је Додик.

"Председник РС је у својим уставним овлашћењима обавезан да потпише указ о проглашењу закона који усвоји Народна скупштина РС", рекао је Додик.

Он је говорио о потписивању указа којим се проглашавају важећим закони о необјављивању одлука високог представника у Службеном гласнику РС, и непримењивању одлука Уставног суда БиХ у РС, преноси Радио слободна Европа.

Дан раније, суд Босне и Херцеговине (БиХ) је потврдио уређену оптужницу против Додика и Милоша Лукића, в.д. уредника Службеног гласника Републике Српске.

Њих двојица се терете за кривично дело неизвршавање одлука високог представника у БиХ.

Седници, осим председник СНСД Милорада Додика, присуствовали су и чланови руководства странке Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Лука Петровић, Небојша Радмановић, Никола Шпирић и Радован Ковачевић.

Цвијановић: СНСД даје путу подршку Додику

Потпредседница СНСД Жељка Цвијановић рекла је да је ситуација у Републици Српској стабилна и да је власт опредељена да у складу са могућностима излази у сусрет потребама свих грађана.

Цвијановић је истакла да СНСД даје пуну подршку председнику Републике Српске Милораду Додику и оценила је да је све што се дешава у погледу судског процеса против Додика политички обојено.

"Неизабрани странац Кристијан Шмит је креирао и нормирао кривично дело по својим мерилима и нахођењу", рекла је она.

Како је додала, високи представници и када су легално изабрани према Дејтонском споразуму немају право да намећу и допуњавају законе.

Кошарац: Уколико се наставе провокације Шмита, повућићемо се из институција БиХ

Уколико се наставе провокације Кристијана Шмита, један од одговора биће повлачење из институција БиХ, изјавио је заменик председавајућег Савета министара Сташа Кошарац, након састанка у Источном Сарајеву српских представника у Савету министара и агенцијама на нивоу БиХ.

Каже да је на састанку потврђен јединствен став - лојалност Републици Српској и очување њеног уставног капацитета.

Кошарац је нагласио да је неупитна подршка политици Републике Српске, те да су запослени у заједничким институцијама који долазе из Републике Српске исказали пуну подршку институцијама Српске.

"Судски процес против председника Републике Српске Милорада Додика сви су оквалификовали као политички", истакао је Кошарац у Источном Сарајеву након састанка представника Републике Српске који раде у заједничким институцијама.

Он је рекао да је узрок свих проблема у БиХ Кристијан Шмит, који је нелегално изабран.

Кошарац је навео да је закључак данашњег састанка да се следи политика Републике Српске, те да се политика у заједничким институцијама спроводи онако како је дефинисана у Српској.

Министар финансија и трезора у Савету министара Срђан Амиџић поручио је да представници Републике Српске у заједничким институцијама неће дозволити ни на један начин да буде угрожена позиција Српске, а то сасвим сигурно неће бити на штету Бошњака и Хрвата.

Он је рекао да су протекла дешавања порука и партнерима у власти на нивоу БиХ из ФБиХ, наглашавајући да, уколико постоји проблем у једном делу БиХ, он неће нестати уколико га други игноришу.

Кошарац је истакао да Шмит и колективни запад морају да разумеју да су ствари које раде у БиХ неприхватљиве половини те земље и да она на такав начин не може функционисати.

image