Србија и Балкан

Коначно се огласио ОХР: Шмит одлучио да не учествује у оркестрираној представи, наставља мандат

Високи представник наставља да извршава свој мандат на целој територији БиХ како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом, саопштено је из ОХР-а
Коначно се огласио ОХР: Шмит одлучио да не учествује у оркестрираној представи, наставља мандат© Milos Tesic/ATAImages

Из Канцеларије високог представника (ОХР) у БиХ су се огласили саопштењем рекавши да посета Кристијана Шмита Бањалуци није била дефинитивно договорена.

"Данас је високи представник свесно одлучио да не учествује у оркестрираној позоришној представи, водећи рачуна о интересима свих грађана БиХ. Високи представник наставља да извршава свој мандат на целој територији БиХ како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом", саопштено је из ОХР-а.

Додали су да је Шмит данас разговарао са потпредседником РС Ћамилом Дураковићем о ситуацији у вези са повратницима у Републици Српској и договорили су се да се ускоро састану и наставе тај разговор.

"Такође, у току дана, високи представник се састао са премијером Федерације БиХ Нермином Никшићем и министром за расељене особе и избеглице Федерације БиХ Нерином Диздаром. Усијане спекулације о томе где би и кога би високи представник могао да посети одвлаче пажњу од стварног посла који треба да се обави како би се решили реални проблеми с којима се суочавају грађани Босне и Херцеговине", додају из ОХР-а.

Шмит је данас требало да посети Бањалуку, где је имао договорен састанак са потпредседником Републике Српске Ћамилом Дураковићем. Међутим, он је на крају одустао од тог састанка. 

Потпредседник Републике Српске из реда бошњачког народа Ћамил Дураковић саопштио је да је одустајем Кристијана Шмита да дође данас у Бањалуку "међународна заједница, или оно што је од ње преостало", капитулирала.

"Састанак је отказао нико други, но Кристијан Шмит! Не могу потиснути осећај дубоког разочарања", рекао је Дураковић.

Председник Републике Српске Милорад Додик раније је рекао да нико неће применити никакву силу, али да Шмит не може да уђе ни у једну зграду институција РС и да неће моћи на званичном месту да одржи ниједан састанак.

"Шмит није добродошао у Републику Српску и њене институције. Није се ни са ким састао откад је дошао", нагласио је председник Српске, која Шмита не признаје као високог представника међународне заједнице у БиХ.

Он је рекао да нико из Републике Српске неће направити ниједан ексцес, али да ће бити неугодности ако Шмит покуша да провоцира доласком у Српску.

image