Србија и Балкан

Одговор Бањалуке: Ако Шмит настави да провоцира, српски представници ће се повући из институција БиХ

Шмит је данас требало да посети Бањалуку, где је имао договорен састанак са потпредседником Републике Српске Ћамилом Дураковићем. Међутим, он је на крају одустао од тог састанка
Одговор Бањалуке: Ако Шмит настави да провоцира, српски представници ће се повући из институција БиХ© Milos Tesic/ATAImages

Јединствен став свих представника Српске запослених у Савету министара и агенцијама, спремни су да напусте рад у заједничким институцијама, ако буду настављене провокације Кристијана Шмита. На састанку у Источном Сарајеву исказана је потпуна лојалност политици институција Републике Српске, њеним уставним надлежностима и Дејтонском мировном споразуму.

Црвена линија је поступањима лажног високог представника пређена, истиче заменик председавајућег Савета министара Сташа Кошарац, указујући да је апсолутно неприхватљив покушај Кристијана Шмита и његових домаћих и иностраних помагача да се БиХ моделира изван темеља Устава и Дејтонског споразума.

"Најважнија порука данас јесте крајња лојалност од свих оних који данас представљају Републику Српску у Савету министара и њеним институцијама и агенцијама. Врло јасно и јединствено смо рекли да је Шмит нелегалан, нелегитиман. Да је странац који уноси превише проблема у БиХ и да је сигурно узрок нестабилности у БиХ. Да напада и провоцира Републику Српску и да ако мисли да је постигао резултат, грдно се вара", поручио је Кошарац.

Став је да су Шмитови поступци ојачали и афирмисали демократске капацитете Српске, али проузроковали проблеме цијелој БиХ. Министар финансија и трезора Срђан Амиџић упозорава да проблем неће нестати ако Сарајево игнорише незадовољство народа у Српској.

"Оног момента када ми будемо стекли дојам да је наш рад у заједничким институцијама бесмислен, да ми не можемо радити оно за шта смо изабрани, ја не видим зашто више да се бавимо овим послом", рекао је Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савету министара.

И српски делегати у Дому народа БиХ најављују да ће у будућем периоду заједнички доносити одлуке колико је сврсисходно учествовати у раду Парламентарне скупштине БиХ.

У саопштењу Клуба делегата српског народа исказана је подршка Заједничкој изјави чланова Колегијума Парламентарне скупштине БиХ Николе Шпирића и Небојше Радмановића, којом се захтева стриктно поштовање уставне позиције Републике Српске, њених институција и представника.

image