Шмит: Надмудрио сам Додика, доћи ћу у Бањалуку сигурно

Замислите да се десио напад на мене или да су ми забранили улазак у зграду, и то пред камерама, да ме неко силом спречава, да ли било ко осим у Бањалуци верује да би се у Европи неко радовао томе, можда би се у Москви радовали, упитао је немачки дипломата

Високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит изјавио је данас да се не плаши претњи председника Републике Српске Милорада Додика и да ће отићи у Републику Српску, не прецизирајући када.

Шмит, који је јуче одустао од одласка у Бањалуку где га је у заказано време чекао само потпредседник Републике Српске из реда бошњачког народа Ћамил Дураковић, каже да се због тога не осећа као кукавица и слабић, већ да је испао мудрији од Додика.

"Биле су постављене барикаде да би се спречио мој долазак. Због чега су биле затворене неке улице? Музички фестивал је тек у петак. Или се данима за то спремају или су покушали да спрече мој долазак?! Замислите да се десио напад на мене или да су ми забранили улазак у зграду, и то пред камерама, да ме неко силом спречава, да ли било ко осим у Бањалуци верује да би се у Европи неко радовао томе, можда би се у Москви радовали. Имали бисте ситуацију која би изазвала кризне састанке и ова земља би била даље од Европе. Ја сам мудро деловао", рекао је Шмит у емисији Пресинг сарајевске Н1.

Поручио је да ће у Бањалуку сигурно отићи, али није прецизирао када.

"Ја ћу своје обавезе извршити и многи ће се зачудити како ће то изгледати. Кад бих се плашио да одем у део земље која је кандидат за ЕУ зато што ми неко прети, онда нешто не би било уреду са мном", рекао је немачки дипломата.

Шмит је у емисији одговарао и на питања да ли сме да смени Додика, да ли ће наметати нове законе, има ли и даље подршку међународне заједнице и хоће ли остати у БиХ, да ли је он високи представник само за Федерацију а не и за Републику Српску, затим да ли је угрожен мир у земљи, као и шта би се десило ако би се угасио ОХР и ако би стране судије напустиле Уставни суд.