Србија и Балкан

Огласио се Борељ: Време је; У Бриселу почео трилатерални састанак: "Тешки разговори" (ФОТО/ВИДЕО)

Нова рунда дијалога Београда и Приштине почела је у девет часова одвојеним састанцима Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака који су се прво састали са српском делегацијом коју предводи Александар Вучић
Огласио се Борељ: Време је; У Бриселу почео трилатерални састанак: "Тешки разговори" (ФОТО/ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поручио је у Бриселу, где се одржава састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине, да је време да споразум о путу нормализације односа почне озбиљно да се примењује и да ће данас бити јасно да ли су стране спремне да преузму одговорност.

"Угостио сам председника Александра Вучића и премијера Аљбина Куртија на састанку на високом нивоу у оквиру дијалога у Бриселу. Време је да почнемо озбиљно да примењујемо Споразум на путу нормализације. Данас ћемо видети да ли су спремни да преузму одговорност", написао је Борељ на платформи Икс (Твитер).

После одвојених састанака у Бриселу се одржава трилатерални састанак представника Београда и Приштине са представницима Европске уније у оквиру нове рунде дијалога.

На састанку су председник Србије Александар Вучић, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, високи представник ЕУ за спољне и безбедносну политику Жозеп Борељ, као и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Претходно су одржани билатерални састанци Бореља и Лајчака са делегацијом Београда коју предводи председник Србије Александар Вучић, а потом и одвојени састанак са делегацијом Приштине на челу са Куртијем.

У фокусу данашње рунде дијалога Београда и Приштине биће примена споразума о путу ка нормализацији, као и актуелна питања, наведено је саопштењу на сајту ЕЕАС.

На крају састанака, планирано је да се Борељ обрати медијима у згради Европске службе за спољне послове.

У фокусу данашње рунде дијалога Београда и Приштине биће примена споразума о путу ка нормализацији, као и актуелна питања, наведено је саопштењу на сајту ЕЕАС. 

Кључна тема разговора за Београд и сада ће бити осигуравање мира за Србе на Косову и Метохији.

"Тешки разговори у Бриселу управо почели", објавио је јутрос председник на својој Инстаграм страници.

Како јавља репортер Танјуга, шеф дипоматије ЕУ Жозеп Борељ сишао је до улаза у зграду да лично сачека председника Вучића, што се раније никада није догодило.

На последњем састанку у Бриселу, Александар Вучић и Аљбин Курти нису сели за исти сто. Председник Србије тада је представио извештај о повредама ухапшених Срба који ни за шта нису криви.

Уочи наставка дијалога, Вучић је рекао да је о новим нападима на Србе на КиМ већ разговарао са Лајчаком.

"Све што могу да кажем је да сам већ разговарао са Мирославом Лајчаком и указао на тај проблем. Наставићу то да радим", истакао је председник.

image