Србија и Балкан

Бранилац Милорада Додика: У оптужници нема јединог доказа који је предложила одбрана

Бубић је навео да су претходни приговори на оптужницу тренутно правно средство које је на располагању одбрани
Бранилац Милорада Додика: У оптужници нема јединог доказа који је предложила одбрана© Tanjug/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Бранилац председника Републике Српске Милорада Додика, Горан Бубић изјавио је да је одбрана у току истраге у предмету против Додика предложила један једини доказ којег у попису доказа у оптужници нема.

"Тај доказ је записник са седнице Савета безбедности УН из јула 2021. где се јасно закључује да Кристијан Шмит није резолуцијом потврђен као високи представник у БиХ", рекао је Бубић за РТРС.

Он је навео да су претходни приговори на оптужницу тренутно правно средство које је на располагању одбрани.

"Легитиман разлог за приговоре јесте чињеница да није у питању радња која представља кривично дело. Да би имали кривично дело, морамо имати кривични закон који инкриминише то дело, а у овом случају немамо легитимног законодавца, дакле немамо кривично дело. Није довољно да се само тамо нека одлука неког господина Кристијана Шмита објави у Службеном гласнику БиХ, већ је нужно да је тај самозвани ауторитет легитимисан да донесе закон у БиХ", појаснио је Бубић.

Он је истакао да је реч о политички монтираном процесу против председника Српске и да је у таквој ситуацији нужна одбрана политичким и правним средствима, те да ће правни тим предузети сва правна средства.

Бубић је поручио да "послодавац председнику Републике Српске није ни Шмит ни Тужилаштво, већ народ Српске" и да је то његова легитимација.

Милорад Додик саопштио је раније данас да је оптужница подигнута против њега добра вест, јер ће на суђењу морати да докажу да је Кристијан Шмит оно за шта се представља.

"Оптужен сам за кривично дело неизвршавање одлука високог представника. Да би ми судили, мораће да докажу да је Кристијан Шмит оно за шта се представља и да може наметати законе", написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

image