Србија и Балкан

Почела саслушања у случају "Тунел" у Подгорици, спорни стан издат за 1.400 евра месечно

Шест особа које су осумњичене да су копале тунел испод Вишег суда у Подгорици нису из Црне Горе и полиција за њима интензивно трага
Почела саслушања у случају "Тунел" у Подгорици, спорни стан издат за 1.400 евра месечно© Влада Црне Горе

Прокопавање тунела до Вишег суда у Подгорици је удар на институције система и правосуђе, каже Председник Црне Горе Јаков Милатовић.

"Зато кад год говорим о демократском развоју Црне Горе говорим о снажном, реформисаном правосуђу које у наредном периоду мора да буде фокус рада Скупштине Црне Горе и наравно Владе", истакао је Милатовић.

Он је додао да очекује од свих надлежних институција да се одговорно однесу у односу на овај случај и да га расветле до краја.

"Надам се да ово неће бити један од оних случајева као што је то често било у прошлости да јавност не сазна у потпуности цијелу слику ствари. Позивам на одговорност, на потпуно расветљавање случаја јер тунел јесте удар на правосуђе и Црну Гору", рекао је Милатовић.

Председник ЦГ је поручио је да је његов став око владе јасан и непромењен и да је случај тунела пример да фокус у наредном периоду треба да буде на борбу против организованог криминала и корупције.

"Судство и тужилаштво морају да буду реформисани. Не можете да са људима који су наводно повезани са криминалним структурама градите бољу и праведнију Црну Гору. За реформу правосуђа је потребна квалификована већина у парламенту и свака моја реч која се односила на креирање владе била је упућена на потребу смислене реформе правосуђа", рекао је Милатовић.

Почела саслушања осумњичених

Почела су саслушања свих који имају или могу имати сазнања о тунелу ископаном до депоа подгоричког Вишег суда, а на списку за саслушање је и председник тог суда Борис Савић, потврдио је руководилац у Основном државном тужилаштву у Подгорици Душко Милановић

"Данас су у Основном државном тужилаштву у Подгорици, почела саслушања свих лица која имају или могу имати одређена сазнања у вези предметног случаја, тако да ће у том смислу бити саслушан и председник Вишег суда у Подгорици", рекао је Милановић за подгоричке "Вијести".

Он је прецизирао да до сада није утврђено шта тачно недостаје из депоа Вишег суда у Подгорици и из којих предмета.

Шест особа које су осумњичене да су копале тунел испод Вишег суда у Подгорици нису из Црне Горе и полиција за њима интензивно трага, преноси Портал РТЦГ.

Из Управе полиције је саопштено и да је полиција на територији Подгорице пронашла комби за који постоји сумња да су га користили осумњичени за обијање депоа у Вишем суду, али нису хтели да саопште тачну локацију.

Откривено је и да је неколико пиштоља нестало из депоа подгоричког Вишег суда, иако је претходно председник тог суда Борис Савић, пред новинарима казао да из депоа "готово ништа не недостаје", с чим се није сагласио директор Управе полиције Никола Терзић, рекавши да не мисли да су криминалци "копали рекреативно".

Осим пиштоља, пишу "Вијести", украдени су и докази из више предмета, али се верује да су лопови намерно направили пометњу у мору списа како би забашурили шта им је била главна мета.

Како пише портал "Либертас", саслушани су власници стана који су рекли да су за два месеца кирије добили 2.800 евра, а да је стан закупила жена са лажним документима.

На јучерашњој седници Бироа за оперативну координацију безбедносно-обавештајног сектора, на којој су по позиву присуствовали и председник Вишег суда у Подгорици Борис Савић и министар унутрашњих послова Филип Аџић, закључено је да је обијање депоа Вишег суда у Подгорици најзначајнији и најопаснији удар на институције државе и правосудни систем.

Констатовано је, да су надлежни државни органи у кратком року предузели све потребне активности на плану утврђивања свих околности и чињеница везаних за догађај, као и идентификацију и проналажење лица која су учествовала у овом догађају.

Из Бироа за оперативну координацију објашњавају да паралелно са наведеним активностима, предузимају се и активности на проналажењу налогодаваца овог криминалног подухвата.

Тунел дуг бар 30 метара, копан је најдуже месец и по - од краја јула када је стан у сутерену дат у закуп, до минулог викенда.

За копање тунела потребне прецизне мапе

Судски вештак грађевинске струке Драган Жарковић каже да за ископавање тунела од 30-ак метара који спаја две зграде није била потребна тешка механизација, али јесу прецизне мапе.

"Неко је морао дати податке крајње тачке тунела, то је морао урадити са геодетском апаратуром и инструментима и претпостављам да је рађен са ручним алатом, без употребе некаквих савремених помагала којима би се то одрадило брже. Моја претпоставка је да је то рађено дужи временски период можда и ноћу", наводи Жарковић.

Додао је да звук радова камуфлирала дневна бука, а не искључује ни могуцхност да су кориссцхене савремене тихе массине, тзв. кртице.

"Онај ко се бави оваквим стварима, а то су организоване криминалне групе имају савременије технологије него они који би требало да их спречавају у томе. То је проблем Црне Горе", каже Жарковић, преноси портал РТЦГ.

Тунел је према првим проценама димензија метар са 80 центиметара за шта је морало бити ископано око 18 кубика земље, каже Жарковић.

Он истиче да за 15 година искуства у вештачењу у грађевини није имао ниједан случај сличан овом, и напомиње да би за прецизнију анализу било потребно да обиђе депо, као и тунел, а такав налаз струке би, верује, допринео и истрази.

Промаја открила тунел

Подсећамо да је тунел испод Вишег суда у Подгорици откривен сасвим случајно, током пописа материјала у депоу, након што се једна запослена пожалила колегиници да "клима јако бије у просторији".

Колегиница јој је, према сазнањима портала "Либертас", рекла да у просторији нема клима уређаја, након чега је откривено да промаја дува из ископаног тунела.

Претурање по доказном материјалу откривено је  11. септембра ујутро, али су службеници Вишег суда тек након 20-ак сати открили тунел, након чега је утврђено да води до стамбене зграде која се налази преко пута Вишег суда. У питању је приватни стан који је изнајмљен пре два месеца.

Закупци стана, користили су лажна документа. Станодавци су саслушани у подгоричкој полицији али је власница изјавила да не познаје особе које су стан узеле под кирију.

У депоу je смештено је око 9,5 тона разних врста дроге које су заплењене у полицијским акцијама, од чега је око две тоне кокaина. Дрога се након вештачења смести у депо и ту стоји до окончања поступака, односно до правоснажних пресуда, након чега се уништава.

Испретурани су бројни предмети у депоу, доминантно они који се тичу врха кавачке криминалне групе.

image