Србија и Балкан

Вучић из Брисела: Пропали преговори, Курти све одбио (ВИДЕО)

Курти није желео да прихвати предлог, ми смо прихватили предлог ЕУ, казао је председник Србије

Имали смо разговоре и мислим да су они неуспешно завршени у смислу проналажења јасног пута ка нормализацији, рекао је председник Александар Вучић након разговора у Бриселу.  

"Сви имамо своје предлоге, ми смо прихватили предлог ЕУ, Курти није желео да га прихвати и тако је завршено све", саопштио је председник и додао да је у Бриселу изнето да је од 3. јуна било 22 ескалаторна потеза Приштине.

Српски председник у Бриселу је објаснио и да смо у последња два месеца, под Куртијем имали педесет одсто више инцидената него што смо имали у било којој најгорој години, у време било које друге привремене приштинске власти.

"Није лако време пред нама. Србија се трудила и била веома конструктивна, озбиљан и одговоран партнер међународној заједници, видећемо како ће ствари убудуће тећи", навео је председник.

Објашњавајући какав је предлог Србија прихватила у Бриселу, Вучић је навео да  то значи да најпре разговарамо о ЗСО како би се видело да ли је тај процес кредибилан.

"Уколико бисмо установили да је тај процес кредибилан и да идемо ка формирању ЗСО, паралелно бисмо кренули да радимо на испуњавању наших обавеза. Али друга страна то није прихватила", истакао је председник.

Он је у Бриселу указао колико "сваком процесу успостављања рационалних односа смета шиканирање, хапшење и држање у притвору Срба. Покренуто је питање експропријације, илегалне експропријације и такозване евикције односно исељавања Срба из њихових институција и места где раде. 

"Не верујем да је ту постигнут било какав напредак осим што ће на такозвани бели папир који Курти добије од ЕУ морати да одговори на питања о експропријацији, а што се избацивања Срба тиче не верујем. Ово је резултат", навео је председник.

Он је рекао да ће дати све од себе да ће, уколико албански градоначелници дају оставке дати све од себе да прича са Србима о изборима на северу, али да не може да одлучује уместо њих.

"Курти је добио одговор господина Ескобара да је набоље решење да они поднесу оставке. Петиције су намерно измишљене да би се избегао процес изборни, јер је за то потребно чак 118 дана да се то спроведе", указао је Вучић.

Европски предлог, каже, јесте да "идемо у паралелном смислу".

"Они знају да прво мора да буде ЗСО. Али, када питате Куртија да само потврди хоће ли да прихвати њихово формирање, никада не добијете одговор. Европска унија је предложила компромис, ја сам рекао да сам за компромис. Али кад смо дошли до тога, Курти је то одбио", рекао је председник, најављујући да ће са својим ставом ускоро изаћи и ЕУ.

Вучић је, каже, забринут због неуспешних преговора, али је задовољан показаном конструктивношћу Србије, иако је још забринутији због положаја Срба на КиМ.

"Свакако да ћемо увек морати да разговарамо. Не верујем да је ово крај света. Сигурно ће се чути ко је заслужан, ко је одговоран. Али сигуран сам да морамо да наставимо да разговарамо. Нисам ја Аљбин Курти да кажем да морамо да употребимо бич против Србије. Ја то не радим", указао је Вучић.

image