Курти: Нисам прихватио ЗСО као предуслов, нећу тражити оставке градоначелника

Ја не могу да прихватим да Заједница општина и креирање те заједнице буде предуслов за извршење нашег споразума, јер је то насупрот овом споразуму, рекао је Курти

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да је на састанку у Бриселу изнео предлог за примену споразума из Брисела и имплементационог анекса из Охрида, али да је Србија прво затражила формирање Заједнице спрских општина, што он, како каже, не може да прихвати као предуслов.

Он је, такође, поручио да неће тражити од градоначелника на северу КиМ да поднесу оставке, иако је признао да им је легитимитет слаб.

Курти је новинарима у Бриселу рекао да је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак прихватио предлог Београда и изразио жаљење због тога.

"Ја сам једини који је изнео предлог на састанку у Бриселу, који је подразумевао један секвенцијални путоказ како да се изврши примена споразума из Брисела од фебруара ове године и имплементационог анекса из Охрида. Ни са српске стране ни са стране Брисела није било никаквог папира као предлога", рекао је Курти новинарима.

Он је додао да када је, како је навео, сазнао да Београд није предложио никакав "секвенцијални путоказ", него само, како тврди, "предао документ", којим условљава да најпре мора да се формира Заједница спрских општина.

"То нас враћа у ситуацију у априлу 2013, али ово више није сцена где су Кетрин Ештон, Роберт Купер, Ивица Дачић и Хашим Тачи. Сада је 10 година касније", рекао је Курти.

Он је додао да сви споразуми који су обавезујући и валидни морају да се примене и истакао да то каже и члан 10. основног споразума.

"Ја не могу да прихватим да Заједница општина и креирање те заједнице буде предуслов за извршење нашег споразума, јер је то насупрот овом споразуму", рекао је Курти.

Он тврди да је увек био спреман да разговара о "Заједници општина са српском већином".

Курти тврди да не може да се преговара о нацрту статута ЗСО ако се најпре не постигне договор о "секвенцијалном путоказу".

"Ја сам дао предлог, није било другог предлога, али није било могуће да имамо компромис јер не постоји компромис између условљавања и предлога. Морају да постоје два предлога", рекао је Курти.

На питање да ли прихвата да примени ЗСО по принципу из 2013. и 2015. године, Курти је рекао да "у том секвенцијалном путоказу морамо да преговарамо о једном нацрту статута о српској заједници на Косову, у вези са чланом 10. где постоје та два споразума, али кад дође време".

"То не може да буде први степен наших преговара", поручио је Курти и додао да споразум од 2013. има три дела, прво је о ЗСО, други о интеграцији Срба у косовски систем и трећи који каже да две стране не треба да стварају препреке једна другој на путу ка ЕУ.