Србија и Балкан

Искључивање Додика значило би крај БиХ

Забрана би гурнула БиХ ка распаду и кризи, што и јесте циљ, јер без кризе у БиХ не може се задржати међународни фактор и утицај, истиче Ненад Стевандић, председник Народне скупштине РС
Искључивање Додика значило би крај БиХ© Antonio Ahel/ATAImages

Искључење Милорада Додика из политичког живота, а по законима које је наметнуо Кристијан Шмит, високи представник којег Република Српска не признаје, довело би до краја БиХ какву сада познајемо, а РС окренуло путу ка независности, пишу "Вечерње новости".

Ово је неподељено мишљење политичких кругова у Бањалуци, а после откривених навода из оптужница против Додика у којој Тужилаштво БиХ предлаже да му се забрани обављање функције председника Републике Српске и било које друге јавне функције. 

Ненад Стевандић, председник Народне скупштине РС каже за лист да би забрана политичког деловања Додику значила да РС мора да повуче радикалне потезе. 

"Забрана би гурнула БиХ ка распаду и кризи, што и јесте циљ, јер без кризе у БиХ не може се задржати међународни фактор и утицај. Управо како би се странци овде задржали доносе се катастрофалне одлуке. Без инцидената које они праве Себи, Бошњаци и Хрвати би се говорили и не би било потребе за међународним  утицајем. Нажалост, Бошњаци немају довољно политичке зрелости да схвате да они неће добити никакву награду нападима на РС од стране међународних представника већ заједно са странцима гурају БиХ у распад", наводи Стевандић.

Бивши председник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић појашњава за "Новости" да се Додику не би оверавала кандидатура, уколико би се спровео недемократски и незаконити чин.

"У том случају Додик се може жалити Суду БиХ, који би вероватно одбио жалбу и то би значило да он не може на изборе. Сад је кључно питање чији је ЦИК БиХ. Ако они раде по налогу ОХР, онда је тешко очекивати да ће се успротивити Шмиту. Нажалост, поданици страних ментора константно траже зло. Ово што ради такозвани високи представник у БИХ нема никакве везе са законима, већ је ово самовоља једног човека", истиче Петрић и додаје да се тако нешто није дешавало "ни за време Бењамина Калаја и Аустроугарске када су окупирали БиХ".

Сања Вулић, члан Председништва Додикове СНСД, каже за лист да би забрана рада и деловања легитимно изабраног представника била пораз демократије и крај БиХ. 

"Више од 300.000 гласове освојио је Додик на последњим општим изборима. Зар међународна заједница у БиХ мисли да ће ти грађани ћутати и дозволити да их понижавају неки странци? Грађани Српске бирају Додика јер је стуб сигурности и гарант опстанка Републике. Бирају га јер зна рећи 'не' непожељним странцима у циљу заштите српског народа и институција Српске", истиче Вулић и додаје да ако се онемогући рад Додику, "онемогућили су опстанак и онако измучене и једва састављене БиХ". 

"Новости" подсећају да ће наредне године бити две деценије, како је тадашњи високи представник Педи Ешдаун сменио и забранио политичко деловање за 59 политичара из Српске. Тада су смењени и Драган Калинић, председник Народне скупштине РС, министар унутрашњих послова Зоран Ђерић, потпредседник СДС Мирко Шаровић. Они су, како је тада проценио Ешдаун, рушили Дејтонски споразум и сарађивали са оптуженима за ратне злочине. 

Већину тих функционера је након десетак година помиловао бивши високи представник Валентин Инцко и омогућио им је да се политички активирају. 

image