Србија и Балкан

Ђурић: Вашингтон свестан да је Куртијево понашање неприхватљиво

Приштински премијер дестабилизује цео регион и одвлачи фокус од приоритета као што су економска сарадња, развој и напредак, додао је амбасадор Србије у САД
Ђурић: Вашингтон свестан да је Куртијево понашање неприхватљиво© Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић изјавио је да у Сједињеним Државама постоји растући консензус око тога да је понашање премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија неприхватљиво и с тим у вези поменуо позив члана Конгреса из Демократске партије Ерикса Воувела уочи бриселског разговора да Приштина омогући несметано учешће Срба у институцијама.

Напоменуо је и да делегације из Приштине већ дуже време не бораве у посетама Вашингтону.

"Курти се оглушава и о чињеницу да месецима уназад у Вашингтону није примљен на високом нивоу било ко од приштинских званичника. Скренуо бих нашој јавности пажњу на чињеницу да је до почетка оваквог Куртијевог понашања Вашингтон био уобичајена дестинација за приштинске министре, премијере, председнике привремених институција", изјавио је Ђурић за Танјуг.

Амбасадор је истакао да докле год међународна заједница не буде предузела одлучније мере према Приштини, неће бити напретка.

"Понестаје времена када је реч о дешавањима на терену, Куртијево понашање је толико ирационално, дестабилизује цео регион и одвлачи фокус од приоритета као што су економска сарадња, развој и напредак", објаснио је Ђурић.

Саговорник Танјуга је поменуо и да влада велико интересовање за разговоре с председником Србије Александром Вучићем у Уједињеним нацијама, као и за његов говор у Њујорку у којем ће бити речи о положају српског народа на КиМ, као и о универзалним принципима за које се Србија залаже.

"Србија може да погледа у очи све представнике УН, све представнике држава окупљене у сали Генералне скупштине због тога што ми наше принципе чврсто држимо, не продајемо их за било какве интересе и од оснивања УН водимо доследну политику чији континуитет је присутан када је реч и о КиМ", рекао је Ђурић.

Додао је да шира међународна заједница зна да Србија води самосталну спољну политику.

"Дакле, Србија води независну спољну политику, није марионета великих сила, самостално и слободно одлучује и о трговинским и о политичким и о свим другим питањима, што нас чини актером на међународној сцени", закључио је амбасадор Србије у Вашингтону.

image