Србија и Балкан

Стано о састанку у Бриселу: ЕУ није видела спремност страна да постигну напредак

О томе ће бити обавештене државе чланице од којих ће бити затражене смернице које расположиве мере треба да се предузму, поручио је портпарол Европске комисије
Стано о састанку у Бриселу: ЕУ није видела спремност страна да постигну напредакGetty © Carl Court

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је да најновија рунда дијалога Београда и Приштине није донела напредак, јер ЕУ није видела спремност страна да пронађу компромис и о томе ће, како каже, бити обавештене државе чланице од којих ће бити затражене смернице које расположиве мере треба предузимати, преноси агенција Фонет. 

Стано је, на редовном брифингу за медије, нагласио да високи представник ЕУ Жозеп Борељ није рекао да је дијалог неуспешан, већ да рунда дијалога у четвртак није донела резултат јер стране нису успеле да се договоре.

"Стране нису биле спремне да превазиђу разлике. Европска унија није страна у дијалогу, већ посредник, стране су 'Косово' и Србија", предочио је Стано. Према његовим речима, ЕУ помаже Србији и 'Косову' да премосте разлике, али не може бити успешна у томе ако стране одбијају да иду путем компромиса и ако неко не жели помоћ.

Он је истакао да је ситуација озбиљна и да су Србија и "Косово" у ризику да заостају за остатком региона у процесу европских интеграција, јер је напредак у том процесу уско повезан са дијалогом.

И даље има потенцијала за погоршање ситуације

Стано је навео да специјални изасланик за дијалог Мирослав Лајчак информише државе чланице о рунди дијалога и онда ће 27 држава одлучити како даље.

"Унија је посредник и можемо постићи онолико колико су стране спремне да прихвате", истакао је портпарол ЕУ.

Упитан да ли Борељ сматра да су рестриктивне мере примењене према "Косову" ефикасне, Стано је рекао да нису евидентирани значајни кораци у смислу смиривања ситуације, "иако је било неких корака", те да и даље има потенцијала за погоршање ситуације.

"Мере против 'Косова' су привремене и оне ће бити на снази докле чланице ЕУ сматрају да је потребно", навео је Стано и истакао да се те мере могу ублажавати и појачавати, како ситуација буде захтевала.

На питање да ли се мере могу применити и на другу страну, Србију, Стано је рекао да је то одлука 27 чланица ЕУ у односу на то која страна не чини довољно за смиривање или подстиче ескалацију.

"Оне могу бити уведене и за другу страну ако је то заједничка процена 27 чланица ЕУ. То је процес, који је под сталним надзором чланица. Они нису задовољни исходом рунде, имали су другачија очекивања и партнери то знају", закључио је Стано.

image