Старовић: Курти хоће да искористи ратну психозу у свету да увуче Србију у сукоб с НАТО-ом

На Србији је, подвлачи, да не наседа на сваку провокацију и не олакшавамо Куртију реализацију планова, али уз одлучну одбрану својих црвених линија

Државни секретар Министарства одбране Србије Немања Старовић изјавио је да нема сумњу да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти по сваку цену хоће да увуче Србију у сукоб са НАТО-ом.

Како сматра, не постоји друго објашњење за једностране ескалаторне потезе које повлачи, а било их је, истиче, више од 40 у последње две године.

"Његова намера је да искористи општу ратну психозу која је настала након почетка рата у Украјини, како би потпалио нови сукоб, након чега би логика дипломатије уступила пред логиком рата и никоме не би било важно ко је заправо сукоб започео и са којим циљем, већ би се сврстали уз своје штићенике. Нисам до краја сигурам да му је рачуница у потпуности исправна, али извесно је да Курти следи управо такав план", рекао је Старовић у интервјуу за франкфуртске "Вести".

На Србији је, подвлачи, да не наседа на сваку провокацију и не олакшавамо Куртију реализацију планова, али уз одлучну одбрану својих црвених линија.

Каже и да је свима у међународној заједници јасно где се налазе црвене линије Србије, које су повучене тачно на месту на којем би то учинила и свака друга држава европског континента.

"Ми смо, наиме, свесни колико значај имају мир и стабилност у региону. Спремни смо да уложимо много у њихово очување. Спремни смо чак и да жртвујемо много тога како би мир и стабилност били очувани. Међутим, постоји само једна ствар коју никако не можемо да жртвујемо, а то су животи наших људи који живе на простору Косова и Метохије. Верујем да је ово здраворазумски став који би свима морао бити разумљив и прихватљив", јасан је Старовић.

На питање како оцењује безбедносну ситуацију у региону, одговара да је Балкан и даље оптерећен бројним проблемима, од којих је већина политичке природе, а покушај њиховог тумачења у кључу геополитике и безбедносних изазова неретко представља смишљену манипулацију како би се таквом врстом алармизма реализовала нека политичка агенда.

"Ипак, као објективну и значајну безбедносну претњу морамо издвојити деловање Привремених институција самоуоправе у Приштини, које континуираним једностраним мерама, свесно и са јасном намером угрожавају безбедност Срба и других неалбанаца који живе на простору наше јужне покрајине", рекао је Старовић.

Војска Србије коначно стала на ноге

У Београду ће од 25. до 28. септембра бити одржан 11. Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023" - највећа манифестација те врсте у овом делу Европе, а Старовић напомиње да ће ове године своје производе представити чак 150 домаћих и иностраних излагача.

Указује и да је српска одбрамбена индустрија несумњиво стала на ноге након разарања којем је била изложена током НАТО агресије, али и потпуног занемаривања у деценији која је уследила, и данас представља мотор економског и технолошког развоја Србије.

"Време у којем данас живимо и потражња на светском тржишту потврђују исправност праваца развоја наше одбрамбене индустрије који су зацртани пре десетак године. Приоритет за предузећа из групације свакако представља снабдевање и опремање Војске Србије и других снага одбране, али мора се нагласити да је потражња за нашим производима на иностраном тржишту веома велика", рекао је Старовић.

Како напомиње, следећи кораци биће подизање технолошких и производних капацитета одбрамбене индустрије.

"Србија представља једину државу у ширем региону која има практично заокружен читав технолошки ланац у производњи оружја и муниције. Оно на чему тренутно радимо, уз велика улагања Владе Србије, јесте додатно подизање технолошких и производних капацитета наше одбрамбене индустрије, како бисмо задовољили све потребе Војске Србије, али и изашли у сусрет високој потражњи на међународном тржишту", казао је Старовић.

Када је реч о даљим улагањима, наводи да ће у наредних годину дана српска одбрамбена индустрија Војсци Србије испоручити више стотина комада крупне војне технике попут модернизованих тенкова, борбених возила пешадије, ракетно-артиљеријских система...

О томе колико су повећана улагања у Војску Србије, уз превасходан ослонац на домаћу индустрију, понајбоље говори податак да је у последње две године Министарство одбране уговорило испоруку средстава од домаћих предузећа у вредности која превазилази укупну вредност свих уговора закључених у двадесетогодишњем периоду између 1995. и 2015. године, напоменуо је Старовић.