Србија и Балкан

"Данас": Александра Вулина замениће Марко Ђурић на челу БИА

Тачан датум именовања још није познат, али ће бити ускоро, поручује њихов извор
"Данас": Александра Вулина замениће Марко Ђурић на челу БИА© Milos Tesic/ATAImages

Александар Вулин ускоро ће бити смењен са места директора БИА, објавио је "Данас" под ознаком  ексклузивно. Према њиховим наводима из врха власти, нови директор ће бити неко из редова СНС-а, док ће његов заменик бити из редова социјалиста.

Ова функција је, иначе, до сада била упражњена јер је Вулин радио без заменика. Тачан датум именовања још није познат, али ће бити ускоро, поручује њихов извор.

Према њиховим тврдњама, на његово место у Безбедносно-информативној агенцији доћи Марко Ђурић, тренутни амбасадор Србије у САД.

Вулин је на чело БИА ступио 2. децембра прошле године, свечаном примопредајом дужности између њега и министра унутрашњих послова Братислава Гашића, чиме су фактички заменили позиције.

Вулин је почетком јула стављен је на листу санкција Министарства финансија Сједињених Америчких Држава.

На сајту ОФАЦ 11. јула је објављено следеће саопштење:

"Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија (ОФАЦ) данас је санкционисала особу у Србији на основу Извршног налога (Е.О.) 14033. Именовање Александра Вулина подвлачи решеност Сједињених Држава да позове на одговорност због његовог ангажовања у коруптивним пословима који унапређују сопствене политичке агенде и личне интересе на штету мира и стабилности на Западном Балкану. Ови коруптивни послови олакшавају руске злонамерне активности у Србији и региону".

Америчко министарство навело је да је Александар Вулин умешан у међународни организовани криминал, илегалне операције трговином наркотика и злоупотребу јавне функције.

image