Додик, Лавров и случај "Икона": "И шта ћемо сад?"

Из Тужилаштва БиХ су поручили да нису пронађени никакви докази да је икона украдена са територије Украјине, нити да то уметничко дело припада националном културном наслеђу Украјине

Тужилаштво Босне и Херцеговине (БиХ) донело је наредбу о неспровођењу истраге у предмету "Икона", потврђено је за Радио Слободна Европа (РСЕ) из те правосудне институције.

Реч је о икони Светог Николе коју је пре три године тадашњи члан Председништва БиХ Милорад Додик поклонио руском министру спољних послова Сергеју Лаврову који је 2020. године боравио у Босни и Херцеговини.

Након тога, амбасада Украјине у БиХ упутила је ноту Министарству спољних послова БиХ у којој су их замолили за "детаљне информације о пореклу овог предмета украјинске културне баштине".

Због афере "Икона" пре три године формиран је предмет у Тужилаштву БиХ.

Из Тужилаштва БиХ су поручили да нису пронађени никакви докази да је икона украдена са територије Украјине нити да то уметничко дело припада националном културном наслеђу Украјине.

Додали су и да је Канцеларија главног тужиоца Украјине затворила наведени поступак који је покренут 2021. године у вези "илегалног извоза" иконе.

"Тужилаштво је од Генералног тужилаштва Украјине, добило одговор по замолници за Међународну правну помоћ у којем се наводи да се наведена икона не налази у Државном регистру националне културне баштине, те да нису пронађени докази који би указивали да је наведено уметничко дело незаконито премештено, украдено са територије Украјине и да има изузетну уметничку вредност нити да припада националном културном наслеђу Украјине", речено је за Радио Слободна Европа из Тужилаштва БиХ.

Министарство спољних послова Украјине је почетком јануара 2021. године потврдило за РСЕ да је Канцеларија главног тужиоца Украјине покренула поступак у вези са "илегалним извозом" иконе коју је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову.

Вулић: Људи без образа и части

Члан Председништва СНСД-а Сања Вулић упитала је "изасланике међународне заједнице у лику судија и тужилаца у правосудним институцијама БиХ, медије који су на платном списку разних међународних организација, разне блогере, као и Амбасаду Украјине у БиХ шта ће сад након што је Тужилаштво БиХ донело одлуку о неспровођењу истраге у предмету 'Икона'".

"И шта сада, поштена господо, након свих увреда и ружних речи које сте декламовали месецима називајући председника Републике Српске, тада српског члана Председништва БиХ, Милорада Додика 'крадљивцем икона'", запитала је Вулићева, преноси РТРС.

Наводећи да ово није први пут да тако олако, без икаквих доказа многи етикетирају Милорада Додика у негативном контексту, Вулићева је упитала да ли они који себи дају за право да суде и пресуђују председнику Републике без иједног доказа само зато што га мрзе, некада себе погледају у огледало, сагледају шта раде, како се понашају и шта имају.

"Очигледно је да су то људи без образа и части и боље им је да се покрију по глави да не би неко од нас који много знамо о њиховим биографијама почео да говори. Али то није наш ниво. Од њих очекујемо да покажу бар мало људскости и нађу за сходно да се извину за своје лажи којима су нанели немерљиву штету институцијама српског члана Председништва и председника Републике Српске, као и сваком поштеном грађанину Републике Српске", рекла је Вулићева.