Курти о сукобу с Вучићем и Лајчаком: Отишли су предалеко, не може само оно што Србија жели (ВИДЕО)

Приштински премијер тврди да Србија и ЕУ посредници имају јасан став против "Косова", а посебно против Основног споразума

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је на бриселском састанку 14. септембра дошло до координације и синхронизације ставова између високог представника за спољну политику Европске уније Жозепа Бореља, специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и председника Србије Александра Вучића.

Наиме, Курти тврди да је у анексу предвиђено да се сваки члан Основног споразума мора применити по редоследу и да стране не смеју да ометају спровођење било ког члана, док је од њега затражено оснивање Заједнице српских општина а пре него што се примене Бриселски и Охридски споразум.

Дакле, ЗСО не може да буде услов за имплементацију споразума и то питање се, по Куртију, мора решити у оквиру 10 тачака Основног споразума.

"На првом билатералном састанку с Борељом и Лајчаком од мене је затражено да одмах преговарамо о статуту дефинисаном чланом 7 Основног споразума у ​​вези са чланом 10. Постало је јасно да се такав корак не може предузети без договора о редоследу плана имплементације. Тим пре што Вучић већ неко време изјављује да није прихватио споразум с 'Косовом' и да ће га спроводити само у складу са црвеним линијама Србије", истакао је Курти а пренела приштинска "Коха".

Према његовим речима, обавестио је Бореља и Лајчака да се најпре мора потписати Основни споразум, али да су они сматрали да редослед имплементације споразума мора да се уради "на начин који би био прихватљив за Србију, којој је ЗСО приоритет, али и уклањање чланова који говоре о међусобном признавању".

На трилатералном састанку су, када је представио план који је разрадило "Косово", Лајчак и Вучић реаговали исто – сложно су га одбили, рекавши да је план врло нереалан.

Косовски премијер је додао да Србија и ЕУ посредници имају јасан став против "Косова", а посебно против Основног споразума.

"Четрнаестог септембра је дошло до јасног позиционирања ЕУ посредника и против Косова и против споразума. Отишли ​​су предалеко, треба у потпуности да спроведу Основни споразум, а не само оно што Србија жели. Ова логика је мртва и неће ићи даље", изјавио је Курти.

Према Куртијевим речима, у свеобухватни план ушла су и Вучићева упозорења, а у Лајчаковом кабинету су потом креиране "информативне глупости".

"Нисам прихватио такав сценарио јер за мене договор постоји и нико га не може поништити. По изласку са састанка, посредник је издао документ који је Вучић прихватио, а Курти одбио. Такве информације су нетачне. У том Лајчаковом плану се спроводи оно што Србија тражи, а њега је још 19. јула одбио (заменик приштинског премијера) Бесник Бисљими", закључио је Курти.