Идеју за "боље цене" појединих прехрамбених артикала у домаћим трговинама после Србије преписала је и хрватска влада, а каква је заиста ситуација у ресторанима на Западном Балкану добро се види из табеле на сајту "Нумбео".
У питању је онлајн портал за претрагу цена хране широм света, али и глобална база података о квалитету живота, трошкова живота, цена енергената, такси услуга, рентирања и куповине некретнина, нивоа загађености, стопе криминала итд.
Према индексу цена у ресторанима, водеће а самим тим и најскупље место у региону има Загреб (50.38), следи Љубљана (47.84), а потом Београд (41.40).
Индекс ресторанских цена најнижи је у Приштини (23.27), затим у Сарајеву (26.12) и Бањалуци (27.33), следе Скопље (28.61), Подгорица (32.12) и Тирана (35.46).
Изузев главних градова, Дубровник је, према индексу цена, прешишао хрватску престоницу са индексом од (58.75), а слично је и у Црној Гори где је Будва скупља од Подгорице са индексом (43.58).
Битољ има најнижи индекс (17.93), а у Бугарској, Румунији и Мађарској индекс је већи од београдског - у Софији је (44.23), у Букурешту (44.76) и у Будимпешти (46.41).
Шта то значи у динарима?
Поредећи цене ручка у јефтиним, осредњим и у МекДоналдсима у поменутим главним градовима држава Западног Балкана, РТ Балкан је дошао до следеће рачунице.
За један оброк у јефтином београдском локалу потребно је у просеку 1.000 динара, ручак за две особе у осредњем ресторану кошта око 5.000 динара, док за "мек оброк" треба одвојити 900 динара. У Новом Саду је потребно нешто мање новца, 800 динара за најјефтинију опцију, 3.500 динара за две особе у пристојном објекту и 830 динара за "мек оброк". Ручак у Нишу је још приступачнији, па је истим редоследом потребно 750, 2.965.69 и 830 динара. Оброк у приштинском мање "фенси" ресторану кошта 586.28 динара, за двоје је у мало бољој кафани потребно 2,345.10 динара, а у Меку 621.45 динара.
У Загребу је за обедовање на периферији и мање угледним ресторанима потребно 1.400, за две особе у мало луксузнијем здању у просеку потребно 5.862, а у Меку 856 динара.
Цене су ниже, мало северније у Љубљани, па је у нешто приступачнијим локалима за оброк просечно потребно 1.227 динара, за разлику од нешто бољих ресторана у којима ручак за две особе стаје 5.862 динара, а у Меку 820 динара.
Када је у питању Босна и Херцеговина, најповољнија ручак у Сарајеву кошта 599 динара, оброк за двоје у осредњем ресторану просечно кошта 2.998 динара, а "мек оброк" исто као и јефтини ручак- 599 динара.
Ситуација у Бањалуци је нешто другачија, па за јефтинији мени треба одвојити у просеку 719 динара, у нешто боље рангираном ресторану оброк за двоје кошта 3.298 динара, а у Меку 479 динара.
За ручак у Тирани потребно је 877 динара, ручак за двоје кошта 4.386 динара, а у Меку по особи у просеку треба издвојити 767 динара.
У главном граду Црне Горе, Подгорици, најјефтинији оброк кошта 820 динара, две порције у мало бољем ресторану око 3.517 динара а у МекДоналдсу 644 динара.
Престоница Северне Македоније - Скопље, као најприступачнију понуду издваја оброк по цени од 761 динар, рачун за двоје у нешто скупљој кафани износи 3.045 динара, а "мек оброк" кошта 532 динара.