Србија и Балкан

Настављене санкције Русији због Крима: Србија се није ускладила

Продужавањем ових санкција су се ускладиле све остале земље региона које имају кандидатски статус за чланство у Европској унији
Настављене санкције Русији због Крима: Србија се није ускладилаwww.globallookpress.com © Silas Stein

Србија се није ускладила са последњом одлуком Европске уније којом се санкције против Русије продужавају за годину дана, потврђено је у декларацији високог представника ЕУ за заједничку спољну и безбедносну политику Жозепа Бореља.

Ради се о санкцијама које је ЕУ увела 2014. године због Крима и Севастопоља, а које се редовно продужавају одлуком Савета ЕУ.

Продужавањем ових санкција су се ускладиле све остале земље региона које имају кандидатски статус за чланство у Унији. Ту спадају Северна Македонија, Црна Гора, Албанија као и Босна и Херцеговина, пише Радио Слободна Европа.

"Ове земље ће обезбедити да њихове националне политике буду у складу са овом одлуком Савета. Европска унија прима на знање ову посвећеност и поздравља је", наводи се у Борељовој декларацији.

Због неувођења санкција Русији, како наводи РСЕ, Србија је драстично смањила степен усклађивања са спољном политиком ЕУ.

Србија је једина држава у региону која није увела санкције против Русије.