Србија и Балкан

Сијарто: Питање КиМ не треба да буде услов европских интеграција Србије

Најважнија земља Западног Балкана је Србија, у интересу је Европе је да се придружи што је пре могуће, каже Петер Сијарто
Сијарто: Питање КиМ не треба да буде услов европских интеграција Србијеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је за да питање Косова и Метохије не треба да буде услов европских интеграција Србије, и обећао да ће током мађарског председавања ЕУ, у другој половини 2024. године, доћи до већег напретка на путу Србије ка Европској унији, ако до тога не дође раније.

"Држимо палчеве за успех дијалога Србије и Косова и верујемо да се ова ситуација може решити само преговорима. Али, не прихватамо постављање питање Косова као услов у погледу европских интеграција Србије", рекао је Сијарто за "Косово онлајн" у Њујорку.

Он је навео да је ЕУ тренутно, нажалост, у веома лошем стању.

"Ми, Мађари смо за јачање ЕУ. На питање како можемо да ојачамо Унију, нудимо одговор, а то је проширење. Колико смо у могућности да се проширимо, бићемо снажнији", уверен је Сијарто.

У том смислу, истиче да је Европи потребно да се Западни Балкан придружи што је пре могуће.

"Најважнија земља Западног Балкана је Србија. У интересу је Европе да се Србија придружи што је пре могуће. Не можемо да прихватимо начин понашања Брисела и неких западних земаља према Србији, јер заиста верујемо да је Унији потребнији Западни Балкан, него што је региону потребна Унија", наводи Сијарто.

Зато се нада да ће већ ове године бити констатован напредак у погледу приступног процеса Србије Унији.

"Ако до тога не дође, онда ћемо следеће године, током председавања Мађарске, направити огромне кораке. То могу да вам обећам", поручује Сијарто.