Србија и Балкан

Шмит: Додик је Путинова луткица; ово је као да мајмуни наступају у циркусу

Додик не стоји изнад закона. Мислим да то није сасвим добро схватио – он није ни султан, ни цар, нити је аустријски цар нити је кинески цар, додао је "високи представник" у БиХ
Шмит: Додик је Путинова луткица; ово је као да мајмуни наступају у циркусуwww.globallookpress.com © Virginie Lefour

Коментаришући то да није пожељан у Републици Српској, те да се доводи у питање његов дипломатски статус, "високи представник" Кристијан Шмит је употребио крајње неприкладан речник.

"Ово је као позориште. Ово је као да мајмуни наступају у циркусу. Ја сам акредитовани дипломата. Можда неки у Бањалуци не виде то тако, али то ме уопште не занима. Европска унија је јако иритирана. Ако се одигравају овакве глупости, то не води БиХ ка чланству ЕУ. А важно је да се БиХ фокусира на свој ЕУ пут. Ја сам увек спреман за шалу. Међутим, не могу се глупости 'ваљати' једна за другом. Требало би да разговарамо пристојно, као људи. Додик вара људе зато што износи лажне тврдње", изјавио је Шмит за подкаст листа "Ослобођење" након тајне посете Бањалуци.

Правдајући свој положај подсетио је на одговор генералног секретара УН Антонија Гутереша, о томе како се врши именовање високог представника, те додао да ће долазити у РС и разговарати с људима.

"Нећу посетити баш сваког политичара, али људе хоћу. Политичари су очито изгубили компас. Они не знају колику подршку добијам из РС, јер и људи у РС желе, као и сви други, да иду разумним путем, а не желе овакву циркуску представу", истакао је Шмит.

Поручио је и да се одлуке Уставног суда БиХ морају спроводити, и да на ту тему нема дискусије.

"Додик не стоји изнад закона. Мислим да то није сасвим добро схватио – он није ни султан, нити је аустријски цар, нити је кинески цар", рекао је Шмит, те упозорио да би "они који буду играли стално како Додик свира могли починити кривично дело".

На констатацију новинара да Србија балансира између Русије и Запада, а да се Додик понаша као најистуренији пион председника Русије Владимира Путина у овом делу света, Шмит је рекао да ће Додик с тим у вези имати проблема, те да му је најјаснији пример на ту тему председник Србије Александар Вучић.

"Ако би Додик требало да буде продужена рука Владимира Владимировича (Путина), онда то људима неће помоћи ни секунде. Додик ће имати проблем ако се о овим питањима не буде позиционирао јасније, може уосталом видети шта се догађа на примеру Александра Вучића, који исто тако има одређене тешкоће због таквог понашања. Али када је реч о кључним одлукама на европском нивоу и у УН, рекао бих – уз дужно поштовање и значај председника РС – да је обуо превелик број ципела да би био велики Путинов партнер. Опасност да га неко искористи, да га Путин искористи, као луткицу, велика је, а он тиме доводи стабилност у опасност", закључио је високи представник чији легитимитет Бањалука не признаје.

Поводом истраге Бањалуке о томе ко је Шмиту издао дипломатску акредитацију, из ОХР-а је издато саопштење у коме се подсећа на одлуку Уставног суда БиХ из 2000, која је из Устава РС избрисала израз граница, прогласивши га неуставним.

Устав БиХ налаже: "Постоји слобода кретања широм БиХ. БиХ и ентитети неће ометати пуну слободу кретања лица, роба, услуга и капитала широм БиХ. Ниједан ентитет неће проводити контроле на линији разграничења између ентитета."

image