Србија и Балкан

Црна Гора ће тражити ново вештачење ДНК у случају убиства Душка Јовановића

Миљанић је рекао да ће се када овај случај буде решен добити одговори на многа непочинства у последњих 20-ак година
Црна Гора ће тражити ново вештачење ДНК у случају убиства Душка Јовановићаwww.globallookpress.com © Carsten Reisinger

Министар без порфеља у црногорској техничкој влади задужен за питања безбедности Зоран Миљанић изјавио је данас да је Комисија за праћење истрага напада на новинаре, дала препоруке да се у случају убиства главног и одговорног уредника "Дана" Душка Јовановића, понови вештачење ДНК у Визбадену, као и да се саслушају нека лица која раније нису.

Миљанић је гостујући у емисији "Линк" Радија ЦГ рекао да ће се, када овај случај буде решен, добити одговори на многа непочинства у последњих 20-ак година.

"Случај је поново активиран, нова је тужитељка и очекујем резултате. Надам се да ћемо доћи до налогодаваца, а не само пуких извршилаца. Комисија је дала препоруке да се саслушају нека лица која нису раније и даћемо препоруке за вештачење ДНК према Висбадену. Биће интересантно када стигну резултати, јер после 20 година техника вештачења ДНК је напредовала, уз претпоставку да није било злоупотреба, а могуће да јесте. Ипак, очекујемо помак", рекао је Миљанић.

Он је рекао да је убиство Душка Јовановића "шкoлски пример опструкције институција, пре свих поступајућег тужиоца, као и дела полиције, који су допринели да се случај не расветли".

"Најважније је да случај није архивиран и бавићемо се њиме све до привођења правди и извршилаца и налогодаваца", рекао је Миљанић.

Говерећи о тунелу прокопаном до зграде Вишег суда у Подгорици, у зони где је неколико важних државних институција, Миљанић је казао да је то "црвени аларм за државу да почне да мења многе ствари у безбедносном систему".

Њему је, каже, непојмљиво да у 21. веку, депо Вишег суда нема видео надзор, а да се врата затварају катанцем. Овај случај, према његовим речима, показује да се ради о низу пропуста безбедносних институција и њихових челника.

"Не могу износити информације, јер је предмет у току и полиција се ухватила у коштац са озбиљном криминалном организацијом, а чињеница је да мафија у Црној Гори није побеђена. Краци хоботнице су откинути, али глава постоји и даље", нагласио је Миљанић.

Ако, како каже, ово није највећи "црвени аларм за државу", онда не зна шта је, јер овакви тунели су копани у Мексику и Перуу, а ево Црна Гора је трећа земља у свету у којој се то дешава.