Србија и Балкан

Лучић са представницима међународне заједнице о забрани МТС-а: На нашој су страни

Морају бити свесни последица, таква неразумна и незаконита одлука би направила додатну ескалацију, и зато смо хтели лично да посетимо све битније амбасаде данас, рекао је Лучић
Лучић са представницима међународне заједнице о забрани МТС-а: На нашој су страни© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr

Генерални директор "Телекома Србија" Владимир Лучић састао се у Приштини са више представника међународне заједнице, због намере локалних власти да забране рад МТС-а на Косову и Метохији.

Владимир Лучић је РТС-у пренео да до петка истиче рок за одлучивање, те да има намеру да представницима међународне заједнице представи све последице евентуално негативне одлуке власти у Приштини, која би значила и кршење Бриселског споразума.

Генерални директор МТС-а каже да се нада позитивном исходу и поручује да је међународна заједница на страни Телекома. Указује да би гашење МТС-а узнемирило српску заједницу и да би око 30.000 домаћинстава остало без интернета, телевизије, мобилне мреже.

"Морају бити свесни последица, таква неразумна и незаконита одлука би направила додатну ескалацију, и зато смо хтели лично да посетимо све битније амбасаде данас", рекао је Лучић и додао да је на више адреса предочио истиниту страну приче.

Према његовим речима, потпуно је јасно да је међународна заједница на страни Телекома Србија, да снажно подржава чување Бриселског споразума и да ово сматра незаконитим чином.

"Надам се разуму свих чинилаца овде у Приштини, од међународне заједнице до постојеће администрације, да овај случај морају да гледају из другог угла. Ако је Бриселским споразумом из 2015. године дефинисано како ради МТС и ако ми радимо искључиво у корист корисника и ни на који начин не сметамо овим властима, гашење на овај начин, незаконит начин, имало би велике последице и имало би додатни притисак на српску заједницу да се сели. А са друге стране ако се највећа српска инвестиција са 250 запослених овако сели, онда би стварно била порука без преседана и за српску заједницу и за српске компаније", рекао је Лучић.

Министарство привреде у Приштини пре неколико месеци поништило је сертификат о регистрацији и пословању МТС-а на Косову и Метохији, на шта је Телеком Србија поднео жалбу на решење о забрани рада те компаније, односно о брисању фирме "МТС д.о.о" из регистра предузећа на КиМ.

Лучић је најавио и покретање питања за добијање треће лиценце на КиМ, која се помиње у Бриселском споразуму, а на коју се чека 10 година.

Правни заступник МТС-а је изјавио да је агенција нарушила закон јер је закон о обавезној пријави профита приликом куповине или продаје предузећа, донет 2022. године, а Устав у Приштини не дозвољава ретроактивну примену закона.

На питање да ли је покушао да се састане са косовским премијером Аљбином Куртијем, Лучић одговара да то не би имало ефекта.

Подсећамо да је претходно компанији "Телеком Србија" достављена одлука Агенције за регистрацију пословања у Приштини (АРБК) донета 31. јула 2023. године, а којом се укида компанија МТС доо.

Овакав потез заснован је, како је тада наведено из "Телекома Србија", на потпуно апсурдном образложењу и тврдњи да члан менаџмента компаније има пасош издат од стране Републике Србије, иако у свим званичним документацијама сви чланови менаџмента користе документа привремених институција у складу са Бриселским споразумом.

image