Србија и Балкан

Вучић са Гутерешом: Наставићу да изборим за Србију што је више могуће

Данас, као и у наредним данима, очекује нас велики број састанака, навео је председник Србије
Вучић са Гутерешом: Наставићу да изборим за Србију што је више могуће© Instagram/buducnostsrbijeav

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је пријему који је у част шефова делегација приредио генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш у Њујорку.

"Ова недеља у Њујорку прилика је да са светским лидерима разменимо мишљења о актуелној ситуацији у Европи и свету, изазовима у области миграција, климатских промена и одрживог развоја, али и да се додатно заложимо за очување мира и стабилности у региону", навео је Вучић на Инстаграм налогу.

"Данас, као и у наредним данима, очекује нас велики број састанака, а ја ћу наставити да и у овом изазовном периоду изборим за Србију што је боље могуће", нагласио је Вучић.

Поред разговора са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, како каже, дуго је разговарао и са пријатељима, председником Европског савета Шарлом Мишелом и председником Републике Кубе Мигелом Дијас-Канелом.

Председник Србије je учествовао и на неформалном ручку који је за лидере са Западног Балкана организовао високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

"И овај неформални ручак, чији је домаћин Жозеп Борељ, искористио сам за наставак борбе за очување мира и стабилности и убрзање развоја Србије и целог Западног Балкана. Наша земља наставља да води одговорну и принципијелну политику, засновану на очувању националних интереса, отворену за конструктивну сарадњу у региону усмерену у правцу испуњавања нашег стратешког циља - чланства у ЕУ", написао је Вучић на Инстаграм налогу.

Он је додао да, као и сваки напредак и "овај заједнички европски пут захтева сарадњу, разумевање и кредибилну подршку партнера".

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ објавио је да је одржао традиционални састанак са шест партнера са Западног Балкана које је назвао будућим чланицама ЕУ.

Борељ је навео на платформи X (Твитер), да је на традиционалном састанку са лидерима са Западног Балкана у Њујорку, на маргинама Генералне скупштине УН, разговарао о актуелним глобалним изазовима, усклађивању, заједничком раду у мултилатералним форумима и реформама.

"Припремајући се за следећи талас проширења, желимо да прогресивну интеграцију учинимо стварношц́у", навео је Борељ.

image