Србија и Балкан

Ново иживљавање Куртијеве полиције: Ухапшена три Србина на КиМ, терете се за ратне злочине

Ухапшенима је одређено задржавање до 48 сати
Ново иживљавање Куртијеве полиције: Ухапшена три Србина на КиМ, терете се за ратне злочине© FOTO TANJUG/DOPISNIK KIM

На Косову и Метохији данас у току преподнева специјалци премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија ухапсили су двоје Срба.

Илија Елезовић ухапшен је у Косовској Митровици , а Драган Миловић у Звечану.

"Косово онлајн" јавља да је у Прилужју ухапшен још један Србин, З.К, а након хапшења полиција такозваног Косова спровела га је у Приштину. Наводе да су га радници КЕДС позвали да изађе испред куће, где су га чекали припадници полиције.

Тројица ухапшених терете се за ратне злочине против цивилног становништва, саопштило је Специјално тужилаштво такозваног Косова.

Они су ухапшени по налогу Специјалног тужилаштва и одређено им је задржавање до 48 сати.

У Северној Митровици јутрос је ухапшен Србин Илија Елезовић, потврдила је РТС-у његова породица. 

Елезовић је ухапшен јутрос око девет сати на раскрсници код Техничке школе, на неколико стотина метара од споменика кнезу Лазару у центру града одакле је одведен преко источног моста ка полицијској станици која се налази у јужном делу Косовске Митровице. 

За сада се не зна зашто је Елезовић ухапшен, односно шта му се ставља на терет а Косовска полиција није саопштила разлог хапшења, нити које су јединице учествовале. 

Елезовић је дугогодишњи председник Ловачког удружења Косова и Метохије, и годинама се бори са тешком болешћу.

"Коссев" јавља да је полиција тзв. Косова данас ухапсила и једног мушкарца у Звечану.

Према незваничним информацијама портала "Косово онлајн", у питању је бивши припадник косовске полиције Д.М.

Из полиције региона Север кажу да, као и за претходно хапшење у северном делу Митровице, још увек не могу да потврде које јединице су учествовале у овом хапшењу, као ни остале детаље.

Из КПС потврђена два хапшења током јутра, али нема информација о томе где се ухапшени тренутно налазе.

По незваничним сазнањима оба хапшења су обавиле јединица КПС из Приштине, док је локална полиција само асистирала.

Оба хапшења су обављена док су Срби стајали на улици, а како јавља наш репортер, Куртијеви специјалци су извели акцију привођења, потом их убацили у возила и одвезли у правцу јужног дела Митровице. 

И даље се не зна где се ухапшени налазе, а одвежени су у правцу јужне Митровице и не зна се где су.

Син ухапшеног: Немамо никакве информације

Никола Елезовић, син ухапшеног Илије Елезовића потврдио је да је он ухапшен јутрос, на улици.

"Оца смо пронашли у полицијској станици у Приштини, адвокат је код њега, немамо никакве информације ни о његовом здравственом стању, нити знамо зашто је ухапшен. Речено нам је да ћемо детаљније информације имати када адвокат изађе", наводи Елезовић.

Он истиче да породица не зна ни да ли ће Илији Елезовићу бити одређен притвор.

"Отац је недавно имао две тешке операције и његово здравствено стање ионако је јако лоше", додаје Елезовић.

Канцеларија за КиМ: Породице немају информације о ухапшенима

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је јутрос на северу КиМ, у циљу изазивања нових тензија и кризе на терену, ухапшено двоје Срба, "очигледно као део претњи антисрпског режима из Приштине да ће Срби да пате и плате".

"Јасно је да је посреди ново застрашивање и уношење немира међу Србе који не желе да напусте своја вековна огњишта. Они су одведени у непознатом правцу, јужно од Ибра, а Канцеларија за Косово и Метохију одмах је обезбедила адвокате ухапшеним Србима који покушавају да утврде где се они налазе, јер ни породице немају подробније информације о својим најмилијима", наводе из Канцеларије.

Истичу да је прво у Косовској Митровици ухапшен Илија Елезовић, домаћин и отац који је у тешком здравственом стању, а потом у Звечану Драган Миловић, бивши полицајац који су обојица због сукоба расељени и свој мир су пронашли на северу КиМ, да би данас били напрасно ухапшени.

"Све ово говори у прилог томе да тренутак њиховог привођења и новог застрашивања и прогона Срба није случајно изабран баш на дан када се одржава Генерална скупштина Уједињених нација на којој ће председник Александар Вучић бранити интересе Србије и читавој међународној заједници предочити важност поштовања међународног права и норми, али и угрожених права Срба на Косову и Метохији", додаје се у саопштењу.

Наводе да ће о овој серији политички мотивисаних хапшења обавестити међународне представнике и мисије који делују на простору КиМ, "јер све што Приштина свакодневно ради и чини јесте у циљу изазивања нових тензија и проблема на терену, због чега не преза од бројних ескалаторних потеза којима директно прети да уруши мир на овим просторима".

Српска листа: Курти Србе на КиМ третира као таоце

Из Српске листе подсећају да су се хапшења, као и пребијање младића у Грачаници, догодили након одбијања премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да активно учествује у дијалогу и деескалира ситуацију на терену.

"Очигледно да Курти наставља са својим планом да насиљем и силом решава отворена политичка питања и Србе на Косову и Метохији третира као таоце у процесу преговора које може да малтретира кад год му се прохте и тиме шаље поруку Европској унији да му не могу ништа", саопштила је Српска листа, из које апелују на Кфор и Еулекс да најхитније спрече упаде специјалаца и друге провокације Куртијевог режима којима се угрожава мир и изазивају тензије.

image