Србија и Балкан

Ховенијер: САД имају пуно поверење у ЕУ као посредника у дијалогу

Амбасадор Ховенијер подвлачи да је важно да сви актери у овом процесу прихвате ситуацију у којој се налазе и "играју покер са картама које су им подељене"
Ховенијер: САД имају пуно поверење у ЕУ као посредника у дијалогуGetty © Carl Court/Getty Images

Сједињене Америчке Државе имају пуно поверење у Европску унију када је у питању посредовање у дијалогу између Косова и Србије, изјавио је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.

"САД имају пуно поверење у ЕУ у њеном посредовању у дијалогу, САД имају пуно поверење у високог представника ЕУ Жозепа Бореља и специјалног представника за дијалог Косова и Србије Мирослава Лајчака, као објективне спроводиоце ове политике", каже Ховенијер.

Ова изјава амбасадора САД долази два дана након што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти оптужио Лајчака да је био пристрасан током последње рунде дијалога у Бриселу и да је држао страну Србије.

Курти је 18. септембра на конференцији за новинаре у Приштини, након неуспеле рунде дијалога на високом политичком нивоу у Бриселу, рекао да је њему изгледало као да "постоји координација" између председника Србије Александра Вучића и Лајчака да се креира "алтернативни сценарио у коме се половина договора не би спровела".

С друге стране, Борељ је за неуспеле разговоре окривио Куртија, јер није прихватио "компромисни предлог" за имплементацију споразума о нормализацији односа.

Амбасадор Ховенијер подвлачи да је важно да сви актери у овом процесу прихвате ситуацију у којој се налазе и "играју покер са картама које су им подељене".

"Имајући у виду ову визију, рад на нормализацији односа, на пуној примени Охридског споразума и Анекса са обе стране, је нешто што је наше очекивање, пут напред", додаје Ховенијер.

ЕУ је јуче саопштила да не жели да коментарише оптужбе Аљбина Куртија на рачун Мирослава Лајчака, али да их свакако оцењује као неосноване.

image