Репортери без граница траже од ЕК оштрију борбу против "руске пропаганде" у Србији

Организација предлаже Комисији да ово питање искористи и у преговорима око придруживања

Организација "Репортери без граница" (РСФ) која као основни циљ свог постојања истиче борбу за слободу информисања, сада је отворено затражила цензуру - позивајући Европску комисију да заузме чвршћи став према Србији, због, како кажу "руске пропаганде".

Борбу ове организације за "слободу медија", у оквиру које само Руси немају право на реч, финансирају владе Велике Британије, Немачке, Француске и Холандије, као и амерички НЕД, па чак и Европска комисија којој се и обраћају.

"Репортери без граница", дакле, практично траже од свог финансијера да у предприступним преговорима уцењује Србију, не би ли је натерала да утиша све оне гласове који Европи нису по вољи.

Како другачије тумачити њихову констатацију да Закон о јавном информисању и медијима који је српска влада предложила, не доприноси решавању "проблема непоузданог медијског садржаја у Србији, који је постао плодно тле за прокремљовске медије"? Како другачије тумачити њихов захтев да Европска комисија по овом питању буде оштрија у преговорима са Србијом око придруживања?

"Утицај проруских медијских садржаја у Србији није ништа ново, али је рат у Украјини појачао тај феномен. Иако влада има велику контролу над великим делом српског медијског пејзажа, изгледа као да не чини ништа да реши проблем руске пропаганде путем мера за подстицање поузданијих вести и информација. Упркос томе што је кандидат за чланство у ЕУ, која је забранила руске пропагандне медије, Србија наставља да одуговлачи са реформом медијске регулативе коју је преузела пред Европском комисијом", наводе "Репортери без граница".

Закон о јавном информисању и медијима, који је тренутно предмет јавне расправе, кажу они, ни на који начин неће решити проблем недостатка новинарске етике на српским ТВ каналима.

Отворено признајући да је по њиховим мерилима итекако етички забрањивати медије неистомишљеника, борци за слободу информисања не указују међутим, зашто је, преношење руске стране приче, супротно етици.

"Шокантно је да Влада Србије, која званично каже да жели у Европску унију, толерише, па чак и охрабрује ширење руске пропаганде путем провладиних медија. Позивамо Европску комисију да буде чврста и да обезбеди да мере за унапређење поузданости информација у српским медијима и борбу против пропаганде, посебно руске, буду део приступних преговора. Ове две теме морају бити укључене у пакет `проширења` и у извештај о владавини права, који је сада проширен и на кандидате. за чланство у ЕУ", кажу "Репортери без граница" – који границе изгледа ипак повлаче – у случају Русије.

Организација се позива и на анализу истраживачког центра ЦРТА који је идентификовао је два провладина канала, Пинк ТВ и Хепи ТВ , који су "посебно посвећени манипулисању информацијама и ширењу руске ратне пропаганде". 

"У емисији 'Актуелности' на Хепи ТВ , једној од најгледанијих информативних емисија у Србији, новинари коментаришу видео снимке из руских или западних извора који су извучени из контекста и чија се аутентичност никада не доводи у питање. Они чак користе званичну руску пропагандну терминологију 'специјалне операције' и 'присилне мобилизације' причајући о рату у Украјини. У априлу 2023. 'Актуелности' је емитовала одломке из видео снимка изјаве заробљеног украјинског војника", скандализовани су "Репортери без граница" чињеницом да српска публика има приступ информацијама које су у другим деловима Европе, једноставно, "демократски" - забрањене.

Неколико недавних "застоја руске пропаганде" у провладиним медијима више одражава озбиљност проблема него почетак трајног решења, коментарише организација, подсећајући да је телевизија Пинк, која је била "један од водећих емитера проруских ставова у Србији", сада "направила уреднички заокрет и сада заузима прозападну линију коју отворено подржава власник".

"Наметнута са врха, ова изненадна произвољна промена је симптоматична за начин на који је новинарима ускраћена уређивачка независност и приморани су да служе пословним и политичким интересима", жали се РСФ.