Србија и Балкан

Петковић: Курти хоће рат, тражићемо хитну седницу Савета безбедности УН

Након хапшења тројице Срба, директор Канцеларије за КиМ поручио да неко даје Аљбину Куртију дозволу за шиканирање о чему ће говорити и председник Александар Вучић на генералној скупштини УН, као да је добио дозволу да отпочне припреме за сазивање хитне седнице СБ УН о ситуацији на КиМ
Петковић: Курти хоће рат, тражићемо хитну седницу Савета безбедности УН© TANJUG/ STR

Хапшење Срба представља наставак политике етичког чишћења Срба на Косову и Метохији, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Ухапсили су Илију Елезовића, угледног домаћина, иначе тешког онколошког болесника, и одвели ка Приштини. Потом је, након блокаде целог Звечана, Косовска полиција ухапсила Драгана Миловића, некадашњег полицајца, оца троје деце. Он је одведен у правцу Приштине - рекао је он", рекао је он.

"После је ухапшен и трећи човек, који има 73 године. Њега су буквално отели, а у томе су учествовали и радиници Електродистрибуције. Они су му позвонили, а он је изашао да би му проверили бројило. Када је изашао испред капије, наишао је џип са цивилним регистарским таблицама, а тројица полицајаца у цивилу угурала су га у џип и одвели у правцу Приштине", рекао је он.

Петковић је поручио да је у току још једна акција Косовске полиције, а овог пута реч је о селу Кајково, у општини Лепосавић, где је присутна полиција која намерава да тамо ухапси још једног Србина.

Ова брутална хапшења и киднаповања од стране Косовске полиције спроводе се искључиво по наредби Аљбина Куртија, који жели да протера Србе. Ово јесте пример етничког чишћења, јер све што он ради има за циљ протеривање Срба са својих огњишта.

Петковић наглашава да Срби никоме ништа нажао нису учинили и да ниједан Србин није изазвао никакав инцидент на КиМ.

"Никога нису напали, живе своје животе. Чак је и сам Курти пред одлазак у Брисел рекао да је мирно на северу, да нема инцидената, а знамо да само Косовска полиција изазива инциденте. Само ми објасните, због чега ова хапшења онда. Зашто након завршетка дијалога у Бриселу ми имамо овакво понашање Куртија", каже Петковић.

Аљбин Курти је тај који жели да изазове рат. Он и поред свих позива и притисака међународне заједнице, да крене у правцу деескалације, очигледно има подршку неког. Очигледно је да су то они који све време говоре о политици "двеју страна", који све време оптужују "обе стране" за ескалацију.

Ускоро седница Савета безбедности УН о Косову и Метохији

Директор Канцеларије за КиМ каже да неко даје Куртију дозволу за шиканирање, и додаје да ће се врло брзо сазнати, а да ће о томе говорити и председник Вучић на генералној скупштини УН.

"Он ће о овоме, а и о другим инцидентима да прича са свим релевантним међународним представницима. Ми смо добили налог председника да кренемо са свим припремама за сазивање хитне седнице СБ УН о ситуацији на КиМ, и намери Аљбина Куртија да етнички очисти простор КиМ", каже он.

Петковић је подсетио и да је приштински министар полиције Џељаљ Свечља данас претио председнику Александру Вучићу.

"Домет Свечље су каменице и сузавац. Ми не тражимо дозволе од Приштине за долазак на КиМ, они злоупотребљавају споразуме. Шта су недавно радили сину председника? Отишли су далеко, хапсе људе без основа, у цивилним оделима, без ознака икаквих", истиче директор Канцеларије за КиМ.

Када су у питању нелегална експропријација српске имовине, као и о лиценца МТС-а, Петковић истиче да су о свему обавештени међународни партнери.

"Рекли смо им који су то прави разлози потеза Аљбина Куртија. Он хоће да изазове кризу, и да изазове рат. Видећемо шта ће се дешавати, ми све време позивамо на мир, показујемо да смо опредељени за дијалог, али постоји једна граница где ће и нашем стрпљењу доћи крај",  рекао је он.

Петковић каже да чинимо све што можемо у Бриселу и у УН, и да ћемо дипломатски радити све да се заустави Аљбин Курти.

"У питању су животи људи на КиМ. Мора да престане шиканирање српског народа", закључио је он.

image