Тахири: "Косово" подбацило у дијалогу, Курти није смео да критикује Лајчака

У овом дијалогу "Косово" је пропало због владе која није успела да постигне договор о међусобном признавању, каже бивши главни преговарач Приштине Едита Тахири

Бивши главни преговарач Приштине у разговорима са Београдом Едита Тахири оценила је да је тзв. Косово "подбацило" у дијалогу са Србијом, али и навела да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није требало јавно да критикује специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Како је рекла, резултат Куртијевог пропуста јер то што је дијалог већ ушао у фазу Заједнице српских општина.

"Косово је пропало у овом дијалогу због владе која није успела да постигне договор о међусобном признавању. Напротив, повећала је компромисе дајући аутономију српској мањини. Курти је пропустио прилику, направио је велике уступке и сада могу да кажем да је дијалог ушао у фазу придруживања. Када знамо да је ова влада дошла на власт захваљујући противљењу ЗСО, сада је изабрала приступ одуговлачењу", изјавила је Тахири за Теве 1, а пренео је "Косово онлајн".

Како каже, Косову је сада потребно политичко и национално јединство како би се суочило са изазовима.

Према њеним речима, Курти није требало јавно да критикује Лајчака, већ да му тако нешто каже на затвореном састанку.

Куртијеве критике на рачун Лајчака, изречене на прес конференцијама, изнете су да би освојиле срца милитаната, који су, каже, слепи јер не виде да је споразум склопљен без признања.