Страх у Прилужју после хапшења: Зоран Костић је невин, Курти хапси виђеније Србе

"Ово је Куртијево хапшење, он једноставно по свим местима хапси што виђеније, што познатије људе, да би изазвао страх код народа. Зато је и мој стриц ухапшен, сутра можда неко други", каже Мима Костић из Прилужја

Хапшење Зорана Костића, 73-годишњег мештанина Прилужја, пољопривредника из ове српске енклаве јужно од Ибра, изазвало је и револт и страх мештана иза којих је немирна и тешка ноћ.

Уплашени хапшењем Костића и начином на који је то урађено, мештани кажу да се просто више не зна ко је следећи, да се сви људи боје да су и они нa неком од спискова. Људи кажу да су уверени да је Зоран невин, да није учинио никакав "ратни злочин против цивилног становништва" за шта га терети Специјално тужилаштво Косова по чијем је налогу јуче приведен.

"Зорана су позвали радници КЕДС-а, то су радници који наплаћују струју да изађе пред кућу, да провере струјомер на бандери испред. Изашао је на кратко са њима, разговарао кад су се појавила цивилна возила у којима су били цивилни полицајци и заједно са радницима КЕДС-а стрпали га у кола и одвезен је у непознатом правцу. Нити су обавестили породицу, нити су њему рекли о чему се ради", речи су Мимe Костића, Зорановог синовца који је и председник Привременог органа Општине Вучитрн.

Костић каже да његов стриц ништа лоше није урадио да "нема разлога да се плаши, да ту у селу живи, и да је  сваког дана био доступан полицији".

"Ово је политичка одлука, он је све време после рата био овде са породицом, оно за шта га оптужују нема везе са истином. Ово је Куртијево хапшење, он једноставно по свим местима хапси виђеније, познате људе, да би изазвао страх код народа. Зато је и мој стриц ухапшен, сутра можда неко други. Све се ово ради да се народ заплаши, да напусти Косово и Метохију", каже Костић.

Костић додаје да је код мештана Прилужја "хапшење изазвало револт".

"Међу некима можда и страх, једноставно, не знате више кога и зашто хапсе. Све време после рата нико вас не дира и онда дође тренутак када је Курти на власти и када хапсе све редом. Нити  знају зашто хапсе, само упере прст у вас и то је то", каже Костић.

После хапшења огласило се и црквено звоно у Прилужју, знак да се нешто дешава у селу.

"Народ се окупио у нешто мањем броју, доста људи одавде ради на коповима у Србији, сазнали су о чему се ради, и да сви будемо на опрезу због других људи, да и други не буду имали проблеме због истог разлога", каже Костић.

Адвокат ухапшеног Зорана Kостића Предраг Миљковић изјавио је синоћ за "Kосово онлајн" да "не постоји чак ни основана сумња да је Kостић извршио било које дело, будући да никада није био припадник нити војних, нити полицијских снага, нити било каквих снага током рата“.

По речима Миљковића, Kостић је после хапшења саслушан у полицијској станици у Приштини, а на терет му се стављају кривична дела ратног злочина против цивилног становништва наводно извршених у околини у Вучитрна током 1999. године.

"Он је данас дао изјаву, у мом присуству, и негирао извршење било каквих кривичних дела. Зоран Kостић никада није мењао своје пребивалиште, цео живот живи у Прилужју и да га је полиција позвала, он би се сасвим сигурно одазвао том позиву", рекао је Миљковић.

По речима адвоката, односно према информацијама које он има, и које још нису званичне, седница за притвор евентуално ће се одржати у четвртак у послеподевним часовима.

"Ми ћемо суду указати на то да Зоран Kостић нема никакве везе са овим оптужбама и да никада није био припадник полицијских, војних или било каквих снага", рекао је Миљковић.