Србија и Балкан

Нови докази у случају тунела у подгоричком суду: Пронађен део алата за копање и рукавице

Докази су откривени широм претрагом терена на ком је недавно заплењен комби који су користили осумњичени, пишу подгоричке "Вијести"
Нови докази у случају тунела у подгоричком суду: Пронађен део алата за копање и рукавицеwww.globallookpress.com © © Martin Siepmann

Део алата и рукавице које су највероватније користиле особе које су провалиле у судски депо Вишег суда у Подгорици пронађени су јуче у Ботуну, сазнају подгоричке "Вијести".

Према истим информацијама, ти докази су откривени широм претрагом терена на ком је недавно заплењен и комби који су користили.

Како незванично сазнаје ТВЦГ идентификовани су неки од осумњичених у случају прокопавања тунела до депоа Вишег суда у Подгорци.

"Полиција и тужилаштво дошли су до одређених сазнања која ће највероватније саопштити наредних дана", сазнаје ТВЦГ.

Подсетимо у случају "Тунел" нико до сада није ухапшен, а нису ни саопштена имена осумњичених.

Провала у судски депо примећена је 11. септембра, када су надлежни најпре утврдили да је неко испретурао доказе. Међутим, док је још трајао увиђај у обијеном депоу и летимични попис доказа у најважнијим предметима, откривено је да су лопови у депо ушли подземним пролазом из Његошеве улице број 12.

Први крупни траг у том случају, комби који су користили осумњичени, полицајци су пронашли 13. септембра. Дан касније откривен је и стан у подгоричком насељу Забјело, где им је наводно била база.

У досадашњој истрази, којом руководи подгоричко Основно државно тужилаштво, осумњичено је најмање девет лица, међу којима је и једна женска особа. Истражитељи су утврдили да је она, користећи фалсификована документа, изнајмила простор у сутерену зграде у Његошевој улици, одакле је прокопан 30 метара дуг тунел до судског депоа.

У међувремену, истражитељи су добили прелиминарне налазе вештачења трагова пронађених у том и стану на Забјелу, тунелу, судском депоу и заплењеном комбију. Након што су им стигли ДНК трагови, почело је упоређивање са локалним и базама полиција региона.

"Вијестима" је незванично речено да су осумњичени највероватније страни држављани, али да је послодавац готово сигурно неко из домаћих организованих криминалних група.

Министар правде Марко Ковач недавно је саопштио да је из зграде суда однесено 19 комада ватреног оружја.

Стручњаци поручују да се без детаљног пописа, односно комисијског записника о доказима који су у тој просторији били пре крађе, не може утврдити шта је све нестало, односно који су докази контаминирани.

Неколико адвоката рекло је за подгорички медиј да ће тај случај неминовно произвести бројне негативне последице, које ће на крају резултирати обуставом кривичних поступака, ослобађањем оптужених за најтежа кривична дела, али и бројним захтевима за одштету.

image