Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Зна ли Америка шта се дешава на Косову?

Верујем да Кристофер Хил није слагао када је рекао да не зна детаље, али "знао, не знао", Американци сносе индиректну и несумњиву одговорност за оно што Аљбин Курти и његова специјална полиција раде Србима, каже аналитичар Дејан Вук Станковић
РТ Балкан анализа: Зна ли Америка шта се дешава на Косову?© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Након што су на Косову и Метохији ухапшене још три особе српске националности, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофер Хил рекао је да Америка нема пуно детаља о овим дешавањима, као и да је "најважније смирити тензије и повећати ниво сарадње".

Аналитичар Дејан Вук Станковић за РТ Балкан оцењује да је вероватно да амбасадор Хил заиста и не зна детаље о хапшењима, али да то његову државу не ослобађа одговорности за оно што се дешава на Косову и Метохији.

"Потпуно је логично да не зна детаље, јер Америка има амбасадора у Приштини. Могуће је да је добио неки дипломатски допис да се то десило, али претпостављам само на нивоу информације", додаје наш саговорник.

Он истиче да је Хил вешт дипломата и да је у суштини избегао одговор на питање тиме што је рекао да би желео да се "више разговара о кооперацији, а мање о хапшењима".

"Он је просто искористио околност да није амбасадор у Приштини и неку реторичку фигуру у говору, потенцирајући сарадњу тамо где услова за сарадњу нема. Хил је одговор избегао свесно зато што Западне земље, пре свега САД, као политички и војни ментор, Косова сносе историјску политичку и моралну одговорност за све што се тамо дешава. Да није њих било, не би било косовске квазидржаве, а ни ове репресије", објашњава Станковић.

Наш саговорник каже да се Хил, с обзиром да се труди да остави добар утисак у Србији, служи реториком, околностима које треба да склоне америчку одговорност за оно што ради злосутна администрација Аљбина Куртија.

"Он очигледно није препознат као произвођач страха, насиља и хаоса на КиМ. То се види из ове, најблаже речено, млаке реакције амбасадора Хила. То што он не зна детаље, то не ослобађа његову државу одговорности за оно што се на Косову дешава", напомиње Станковић.

Понавља да верује да Хил није слагао када је рекао да не зна детаље, али да "знао, не знао", Американци сносе индиректну и несумњиву одговорност за оно што Курти и његова специјална полиција раде Србима.

Он истиче да Косово не би опстало без западних донација и њихових снага безбедности које их штите, и да Американци тешко могу да критикују Куртија, "јер тиме критикују себе".

"Пошто је ово време великих међународних превирања, Запад не жели да себе доводи у питање. Не доводе у питање себе по питању Украјине, што је направило хаос ширих глобалних размера, а камоли да доводе себе у питање у односу на Косово", каже Станковић.

Он истиче да Запад у овом тренутку не занима да преиспитује себе, али би им одговарало да Косово добије међународну верификацију као независна држава.

"Ја сматрам да је ово што Курти ради неки успутни инцидент у правцу реализације заједничког циља који имају они и Албанци. Хилова неинформисаност, блага реакција и низ хапшења део су сценарија како би Косово постало независна држава", напомиње наш саговорник.

Он подсећа да су хапшења Срба на КиМ учестала, као и да полиција никада не приводи више од неколико особа, што значи да се репресивни план спроводи у фазама, а не као што је то био случај са војно-политичком акцијом у Хрватској када се догодио мање-више директан напад високог интензитета на Србе, после којег је уследило њихово протеривање.

"Овде се ради о тихом протеривању Срба са Косова и Метохије које се догађа тако што са времена на време, крајње произвољно, супротно начелима владавине права, Срби бивају хапшени и задржавани по косовским затворима, а остатак српске популације бива застрашиван. План је врло јасан - етнички чисто Косово", закључује Станковић.

Старовић: Курти по сваку цену жели да увуче Србију у рат

Државни секретар у Министарству одбране Републике Србије Немања Старовић каже да Србија нема никаквих дилема о томе да САД представљају једног од највећих спонзора такозване независности Косова, јер је то "чињеница са којом се суочава од првог дана у фебруару 2008. године".

"Међутим, када говоримо о овој конкретној ситуацији ја не бих био склон да одбацујем управо такве интерпретације амбасадора Хила, с обзиром да смо у претходним месецима видели да је Аљбин Курти одређене једностране и ескалаторне потезе повлачио без консултација са својим спонзорима, или, како он то каже, међународним партнерима", објашњава Старовић.

Он каже да Аљбин Курти жели да по сваку цену увуче Републику Србију у некакав нови велики рат, "рачунајући да ће у овим ширим ратним околностима на европском континенту он увек имати безрезервну подршку својих спонзора и да ће тај начин увући Србију у рат са НАТО-ом".

"Уколико постоји једна ствар око које постоји адекватан ниво разумевања између Републике Србије и тренутне администрације у Вашингтону, то је да ни они не желе распиривање новог рата на Балкану и у том смислу не стоје у потпуности иза свих једностраних и ескалаторних потеза Аљбина Куртија", додаје Старовић.

Наводи да, када то каже, не тврди да не постоји неко други у међународној заједници, могуће и у Вашингтону, "ко шапуће на уво Аљбину Куртију и саветује га да настави са спровођењем обрасца једностраних мера".

"Међутим, по свему што знамо, те одлуке се не доносе у сваком моменту на директан захтев америчке администрације", подвлачи Старовић.

Он наводи да је проблем то што реторика која долази из правца Вашингтона, али и других престоница држава Квинте, иако осуђујућа, није пропраћена конкретним мерама.

"Такозване санкције којима су Курти и његов режим били изложени у последњих неколико месеци су прилично млаке и не могу утицати на примену обрасца његовог понашања. Једини начин да дођемо до стварне деескалације на терену је да се повуку много озбиљнији и оштрији потези којима би се казниле једностране мере Аљбина Куртија", закључује Старовић.

image