Србија и Балкан

Шеф црногорске полиције открио ко су копачи тунела: Сви су држављани Србије, сутра хапшење

Терзић је рекао да су у питању М.М. (53), Ј.Д. (30), М.В, (32) и В.Е. (32)
Шеф црногорске полиције открио ко су копачи тунела: Сви су држављани Србије, сутра хапшење© Влада Црне Горе

Вршилац дужности директора Управе полиције Никола Терзић изјавио је да је црногорска полиција идентификовала пет особа које су осумњичене да су копале тунел од стана до Вишег суда у Подгорици и сви су држављани Србије.

Терзић је рекао да су у питању М.М. (53), Ј.Д. (30), М.В, (32) и В.Е. (32).

Казао је да ће пријавом бити обухваћена и два НН лица.

"Од ова два НН лица, једно има лажну личну карту", рекао је Терзић.

Он је рекао да је идентификована женска особа која је изнајмила стан из којег је копано, те да су њени подаци лажни.

"Али је фотографија идентична и једна је од особа која је учествовала у криминалним активностима. Нагласак које је имала у комуникацији са сведоком и указивало је да ово лице из Србије или Босне и Херцеговине", рекао је Терзић.

Он је казао и да је откривање осумњичених за копање тунела до депоа Вишег суда у Подгорици комплексна операција и да захтева комплексну истрагу.

"Не може се знати тачан број особа које су учествовале у криминалним активностима. Убеђен сам и сигуран сам да ће овај број, од девет, како истрага буде одмицала, расти", рекао је Терзић.

Терзић је казао и да је "инвеститор" акције озбиљна криминална група из Црне Горе.

"Нећу рећи која је да не бих угрозио истрагу. Нисмо дошли до оних који су платили не тако малу инвестицију. Нећу рећи ништа што ће угрозити даљи ток истраге. Кривична пријава која ће се поднети сутра је само први корак", рекао је Терзић.

Подсетимо, Терзић је недавно боравио у Београду и састао се са врхом српске полиције.

Иако је у званичном саопштењу наведено да је у питању посета ради сарадње, црногорски медији су пренели да је он у Београд донео ДНК доказе о копачима тунела у Подгорици и да је тражио помоћ српске полиције како би они били откривени.

Службеници Вишег суда у Подгорици открили су да је извршена преметачина у депоу у којем се чувају хиљаде доказа из разних предмета који нису окончани правоснажним пресудама. 

Када су службеници кренули да врше попис доказа, како би открили шта се догодило и шта недостаје у депоу у којем се чува заплењено оружје и тоне дроге, откривен је тунел на једном зиду. Наводно, једна службеница се пожалила да дува клима, која не постоји у тој просторији. Испоставило се да промаја дува из тунела.

Испоставило се да је тунел прокопан из стана у стамбеној згради која се налази преко пута суда. Стан је изнајмљен пре два месеца и верује се да је тунел копан месец и по дана.

Због радова који се изводе на згради суда нико није приметио ништа чудно јер је превише радника циркулисало на том простору, а нико није посумњао у то што се чују вибрације од копања.

Како је рекао министар полиције Филип Аџић, када су медији објавили да је откривена преметачина у депоу, копачи су напустили Црну Гору. Због копања тунела за сад нико није ухапшен.

Терзић је рекао и да би се обавио детаљан попис у депоу Вишег суда у Подгорици да је потребно доста времена.

"Оно што су моји подаци од 13. септембра је да недостаје 13 пиштоља, три пиштоља револвера и три пушке од чега је из правоснажно окончаних предмета шест пиштоља, три пиштоља револвера и две пушке", навео је директор Управе полиције.

Како каже, уколико је ова активност требало да буде усмерена да се из депоа Вишег суда отуђи кокаин дефинитивно нису имали неког ко је из Вишег суда помагао ову криминалну активност.

"Промашена је просторија где је кокаин. Где је тачно просторија, где је тона кокаина не знам, а и да знам не бих рекао", навео је Терзић.

Додао је и да је "јако тешко организовати овакву криминалну активност".

"Била је потребна озбиљна подршка, инфраструктура и озбиљна финансијска средства. Ова активност пуно лакше се реализовала ако је имала помагача из суда. Ако сте имали некога из Вишег суда ко је поставио локатор заиста се копачима олакшали посао. Хируршки је тај отвор у депоу Вишег суда отворен и налази се између две полице и на крају сви регистратори и предмети су тако враћени да када би ушли у депо не постоји теоретска могућност да ћете да видите отвор док не уклоните регистраторе", рекао је он.

Терзић је рекао да је шест особа подвргнуто полиграфском испитивању и да је једна особа одбила полиграфско тестирање.

"Лице које је одбило полиграфско тестирање је рекло 'када сви из Вишег суда буду ишли на полиграфско тестирање ићи ћу и ја. Зашто сте баш мене одредили. Нисам криминалац и нећу да идем на полиграф'", поновио је Терзић оно шта је казала особа која је одбила полиграф.

image