Србија и Балкан

Ђукић Дејановић: 60 ученика се исписало из "Рибникара", нико није хтео да буде директор

Само изговарање речи Рибникар је било као мина, испричала је министар просвете
Ђукић Дејановић: 60 ученика се исписало из "Рибникара", нико није хтео да буде директор© Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

60 ученика ове године није наставило школовање у ОШ "Владислав Рибникар", већ су отишли у оближње школе, али је уобичајен број уписао, рекла је министар просвете Славица Ђукић Дејановић у интервјуу за "Блиц".

Према њенима речима, наставници су у посебно тешким околностима, морају доћи на посао добро припремљени.

"Једно време су се осећали потпуно усамљени, имали смо и проблем да нико није желео да буде директор те школе. Само изговарање речи 'Рибникар' је било као мина", испричала је Ђукић Дејановић.

Ђукић Дејановић је говорила о препорукама које је Министарство просвете дало образовним институцијама пред почетак нове школске године и колико је трагедија која се догодила у ОШ "Владислав Рибникар" утицала на промену просветног система.

"Доста времена смо провели са том децом. Деца су прво неколико дана раније отишли на Фрушку гору, изабрали су наставнике за које су сматрали да требају да буду са њима, а са њима су били и психолози. Деца су тамо плакала, причала и почела су школску годину са сећањима и плановима за будућност. Кажу да им је то доста значило", рекла је проф. др Ђукић Дејановић.

"Из трагедије која нам се догодила смо морали да извучемо поуке. Кабинет премијерке заједно са министарством просвете и Институтом за ментално здравље је радио на смерницама да први дани школске године буду у васпитном духу. Деца и наставници морају и да разговарају, не само да уче. У том смислу смо дали читав сет предлога и да свака школа прилагоди то својим потребама. Прва недеља је била тематска, што значи да су ученици и разредни бирали тему те недеље о којој ће разговарати. Теме су биле животна средина, достојанство, стоп насиљу", рекла је министарка.

image