Србија и Балкан

Орлић са Боцан-Харченком: Разговори о парламентарној сарадњи Русије и Србије, ситуацији на КиМ

Председник Скупштине Србије захвалио Русији на доследном поштовању суверенитета и територијалног интегритета наше земље
Орлић са Боцан-Харченком: Разговори о парламентарној сарадњи Русије и Србије, ситуацији на КиМ© FOTO TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Председник Народне скупштине Владимир Орлић разговарао је данас са амбасадором Русије у Београду Александром Боцан-Харченком о билатералним односима и парламентарној сарадњи Републике Србије и Русије.

Орлић је истакао да је Србија поносна на јучерашњи говор председника Србије Александра Вучића на заседању Генералне скупштине УН, који је том приликом пренео снажну поруку да поштовање принципа и правила Повеље УН није избор, већ обавеза, која је најбруталније погажена баш у случају Србије пре 24, односно 15 година, саопштио је кабинет председника Народне скупштине.

"То су учинили они који највише деле лекције данас, а и данас крше Резолуцију 1244 у случају Косова и Метохије", нагласио је Орлић.

Орлић је информисао амбасадора о изузетно тешкој ситуацији са којом се суочава српско становништво на Косову и Метохији, те да сваког дана имамо нове примере насиља које премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти спроводи над Србима.

"Зато је неприхватљиво успостављање вештачке равнотеже, позивањем 'обе стране на смањивање тензија', када се зна да постоји само један генератор насиља на Косову и Метохији, и увек је иста страна жртва тог насиља. Због тога је од огромног значаја што је председник Србије Александар Вучић пред Генералном скупштином УН нагласио да је убедљива већина држава света данас по питању КиМ на страни Србије и међународног права", нагласио је Орлић.

Он је захвалио Русији на доследном поштовању суверенитета и територијалног интегритета наше земље и нагласио да ће Србија остати посвећена дијалогу и вођењу одговорне политике мира и стабилности.

Боцан-Харченко је истакао да званична Москва прати сва догађања и разуме позицију Србије, као и сву сложеност ситуације.

Саговорници су разменили мишљења и о другим питањима од обостраног значаја.

image