Србија и Балкан

РТ Балкан открива: Постоји (ли) гранична линија у БиХ?

Самозваном високом представнику Кристијану Шмиту сада смета порука да "Границе постоје" и безуспешно покушава да докаже да их нема
РТ Балкан открива: Постоји (ли) гранична линија у БиХ?© Принтскрин/ЈуТјуб/РТРС

Самозваном високом представнику у БиХ Кристијану Шмиту дојадила је изгледа досадашња каријера, па је решио да се преквалификује у, исто тако самозваног, лексиколога.

У паузама бесконачних покушаја да у БиХ наметне своје виђење политичког и друштвеног уређења те државе, Немац је решио да се позабави и лектуром и редактуром те неуморно објашњава да у речнику Републике Српске реч "граница" не би смела да се користи.

Границе су чудна ствар - по виђењу шефице клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сање Вулић, оне постоје "у свему, па чак и стрпљењу, а посебно између Републике Српске и Федерације БиХ".

Шмит међутим, реагујући на протесте под називом "Границе постоје", али и билборде са истоветном поруком, покушава да објасни да баш тога у БиХ никако нема.

По њему, не постоји "државна граница" између ентитета, већ, како тврди, "међуентитетска линија разграничења". Гаранција да је у праву, није му ни Устав БиХ ни Дејтон, већ одлука Уставног суда који је раније прогласио неуставним одредбе Устава Српске у којима је коришћен термин "граница".

"Уставни суд БиХ је разматрао уставност израза 'граница' у Уставу Републике Српске у јануару 2000. године и закључио да је израз граница 'неуставан'. Оспорени члан Устава РС-а је измењен како би израз 'граница' био замењен термином 'међуентитетска линија разграничења'. Не постоји државна граница између ентитета", поручила је Канцеларија високог представника (ОХР).

Устав Босне и Херцеговине, каже ово тело, прописује и да постоји слобода кретања широм Босне и Херцеговине.

"Босна и Херцеговина и ентитети неће ометати пуну слободу кретања, лица, роба, услуга и капитала широм Босне и Херцеговине. Ниједан ентитет неће спроводити контроле на линији разграничења између ентитета", саопштили су.

Реч "граница", коју прописује члан 1.4. Устава БиХ као границу између ентитета, према речима саветника Жељке Цвијановић Милана Благојевића "значи да је њоме тај устав извршио поделу имовине на начин да све што је иза те границе припада ентитету, а не БиХ". То у великој мери и објашњава зашто се Шмит који имовину Српске покушава да тутне у руке БиХ - толико противи тој речи.

Истина је, међутим, само једна, а она је, у случају ове државе, садржана у Дејтонском споразуму.

А у Анексу 2, документа на основу кога је утемељена БиХ, на сајту владе кантона Сарајево, на "чистом бошњачком" језику, јасно пише да је то "Споразум о граници између ентитета и другим питањима која су с тим у свези".

Овде се наводи да је договорена "међуентитетска гранична линија" између федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, која се може прилагођавати само уз обострану сагласност.

"Када међуентитетска гранична линија прати реку, линија ће пратити природну линију промене (акреција или ерозија) у току реке осим ако није другачије договорено. Вештачке промене тока ријеке неће утицати на локацију међуентитетске граничне линије осим ако није другачије договорено. Не смеју се правити никакве вештачке промене, осим по договору између страна", додаје се, између осталог, у овој верзији документа.

РТ Балкан је ипак проверио и текст Дејтонског споразума, на енглеском језику.

Анекс два овде је назван "Agreement on Inter-Entity Boundary Line and Related Issues", што у преводу значи "Споразум о међуентитетској граничној линији и сродним питањима".

Реч "boundary" иначе је синоним за реч "border" и има значење управо те, за Шмита тренутно најомраженије речи  - "граница".

То каже чувени Оксфордски речник, односно водећи историјски речник енглеског језика, где је као пример за коришћење речи "boundary" употребљен израз "national boundaries"- који иначе значи "национална граница".

Граница дакле, постоји. Или је пак, Шмит овлашћен за произвољно тумачење речника енглеског језика? Недостатак овлашћења му, додуше, ни до сада није био препрека да се бави функцијом "високог представника".

image