СЛ: Куртијев режим наставља са стигматизацијом Срба, Еулекс да се укључи у истраге инцидената

Дуже од две године Срби на северу трпе репресију од стране Куртија, док се председник Вучић и Српска листа залажу за мир

Српска листа је саопштила да се институционална репресија режима Аљбина Куртија свакога дана појачава, након што су његовом кривицом пропали преговори у Бриселу и после јавног захтева генералног секретара НАТО да се деловање специјалних јединица на северу Косова и Метохије координише са њима.

Они наводе да је постало уобичајена појава да се пре икакве истраге и утврђивања чињеница Срби окривљују за све и свашта, и то од стране људи који се налазе на челу косовских институција, а који су уједно и блиски Куртијеви сарадници, чиме се наставља пракса стигматизације Срба на северу и подстиче међуетничка мржња.

"Тако је, након што се синоћ у насељу Бошњачка махала зачула експлозија, пре икакве истраге и доказа, министар унутрашњих послова Џељал Свечља за овај догађај окривио председника Србије Александра Вучића и некакве криминалне групе, и то повезао са неоснованим хапшењима тројице угледних породичних Срба за наводне ратне злочине, наводи Српска листа.

Српска листа осудила је овакво понашање "Куртијевог потрчка Свечље, којим се додатно ескалира ситуација, али и овај догађај који је узнемирио све грађане а који је без сумње последица запаљиве реторике режима у Приштини који без икаквих доказа "зна националност починилаца".

У саопштењу се истиче да дуже од две године Срби на северу трпе репресију Куртијевог режима, док се председник Вучић и Српска листа залажу за мир.

"Две године успели смо да сачувамо међуљудске односе међу Србима и Албанцима на северу Косова и Метохије, па и у Косовској Митровици, али очигледно то смета Куртијевом режиму који жели да инсценираним и фингираним догађајима себи подигне рејтинг на уштрб мира и суживота грађана", наводи Српска листа.

Они су позвали грађане свих националности да не наседају на провокације а Еулекс да се директно укључи у истраге, како у вези са хапшењима суграђана, тако и у вези са синоћњим инцидентом у Бошњачкој махали и јавности представи информације како би се спречило да Курти и његови послушници угрозе мир зарад својих политичких рејтинга.