Србија и Балкан

Савет за спровођење мира у БиХ: Подршка Шмиту, Додик да прекине са политиком непризнавање ОХР

Савет одлучно одбацује све покушаје подривања легитимитета ОХР-а и високог представника и подсећа на своју одлуку од 27. маја 2021. године о именовању Кристијана Шмита за високог представника
Савет за спровођење мира у БиХ: Подршка Шмиту, Додик да прекине са политиком непризнавање ОХР© Antonio Ahel/ATAImages

Амбасадори земаља-чланица Управног одбора Савета за спровођење мира у Босни и Херцеговини (УО ПИК) поново су подржали високог председника Кристијана Шмита и позвали председника Републике Српске Милорада Додика да, како наводе, "одмах прекине са својом политиком непризнавања високог представника и несарадње са високим представником, што је штетно по интересе Републике Српске".

Из УО ПИК је саопштено да исказују "чврсту и доследну подршку мандату високог представника Кристијана Шмита и Канцеларији високог представника у надзору над спровођењем цивилних аспеката Општег оквирног споразума за мир (ГФАП)".

"Управни одбор Савета за спровођење мира одлучно одбацује све покушаје подривања легитимитета ОХР-а и високог представника и подсећа на своју одлуку од 27. маја 2021. године о именовању Кристијана Шмита за високог представника", наводи се у тексту.

Они су такође подсетили да је "14. јула 2023. године генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш у допису госпођи Жељки Цвијановић, чланици Председништва Босне и Херцеговине, потврдио да је Управни одбор Савета за спровођење мира тело надлежно за именовање високог представника". 

Додају да високи представник наставља да врши мандат на територији целе БиХ.

"Сваки покушај ограничавања могућности високог представника да извршава свој мандат према Анексу 10 ГФАП-а на целој територији државе представља акт непоштовања ГФАП-а", наводи се у саопштењу Савета.

Они су позвали председника Додика да одмах прекине са политиком непризнавања високог представника и несарадње са високим представником, што је, како наводе, штетно по интересе Републике Српске.

Позвали су и све странке у БиХ да доследно раде на остваривању европске перспективе земље.

У саопштењу се наводи и да је међународна заједница у потпуности посвећена и да задржава потребне инструменте за подржавање ГФАП-а, укључујући територијални интегритет БиХ.

Подсетимо, Република Српска не признаје Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН како је предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

image