Србија и Балкан

Додик: Шмиту не може да помогне ни самоорганизована група амбасадора у Сарајеву

Једино што Шмиту може да помогне је да покаже релевантну одлуку Савета безбедности УН о свом именовању, поручио је председник Републике Српске, што се наводи и у саопштењу руске амбасаде у БиХ
Додик: Шмиту не може да помогне ни самоорганизована група амбасадора у Сарајевуwww.globallookpress.com © Thomas Imo

Кристијану Шмиту не може да помогне ни самоорганизована група амбасадора у Сарајеву, која се назива Савет за спровођење мира (ПИК), поручио је председник Републике Српске Милорад Додик, реагујући на саопштење ПИК-а у коме се изражава подршка високом представнику у БиХ

Додик је у објави на Иксу навео да једино што Шмиту може да помогне је да покаже релевантну одлуку Савета безбедности УН о свом именовању.

Он је истакао да је крајње време да амбасадори унесу реалност у одлучивање и деловање у БиХ, а не да се баве искључиво помагањем и спасавањем Шмита, који, како је рекао, није легитимно изабран у СБ УН и који својим деловањем наноси несагледиву штету и зауставља европски пут БиХ.

"Шмит је постао колатерална штета појединих фрустрираних амбасадора, као што је онај (амерички амбасадор) Мајкл Марфи, па су се сад сетили да га спасавају као 'доброг војника Швејка'", истакао је Додик.

Он је нагласио да веома добро зна да чита шта пише у Дејтонском мировном споразуму и нема потрeбе да га било ко позива на поштовање овог споразума.

"Нити некомe треба да верујем на реч шта тамо пише, поготово не неким амбасадорима који су показали веома лоше намере према Републици Српској", поручио је председник РС.

Управни одбор Савета за спровођење мира упутио је раније данас подршку Кристијану Шмиту и позвао председника Републике Српске Милорада Додика да престане са политиком непризнавања и несарадње са Шмитом.

Амбасада Русије: Шмит није високи представник у БиХ без релевантне резолуције СБ УН

Немачки држављанин Кристијан Шмит није високи представник у БиХ без релевантне резолуције Савета безбедности УН, саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ.

Руска амбасада је поручила да је узурпација права на "именовање" високог представника од стране појединих чланова Руководећег комитета апсолутно неприхватљива.

Наводи се да је генерални секретар УН Антонио Гутереш у одговору на писмо српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић потврдио да нигде и никако не постоји одговарајућа резолуција СБ УН којом се одобрава кандидатура Кристијана Шмита и да он је он због тога нелегитиман.

"Сама чињеница да се након значајног временског периода 'рада' Kристијана Шмита поједини амбасадори окрећу теми легитимитета немачког држављанина - све то изричито потврђује да ни они сами не верују у њега. Заиста, хаотични поступци Шмита и његова неразумљива реторика довели су до разочарања чак и оних у БиХ који су наивно веровали у такозвану 'међународну заједницу'. Одавно је свима јасно да је цар стварно го", саопштено је из амбасаде Русије поводом изјаве Управног одбора Савета за спровођење мира који је изразио подршку Шмиту и позвао "председника Републике Српске да престане са политиком непризнавања и несарадње са Шмитом".

Из руске Амбасаде истичу да је трагикомична персона Kристијан Шмит најбољи аргумент у корист затварања Канцеларије високог представника.

Додају да и сами међународни "заговарачи" Дејтона показују запањујуће занемаривање речи и духа тог мировног споразума.

"Недостаје им храбрости да у 'изворном' енглеском тексту наведу пун назив функције Милорада Додика - председника Републике Српске, коју скривају у скраћеници РС", наводи се у саопштењу.

Из руске Амбасаде истичу да би "браниоци" Дејтона требало да знају да је Република Српска пуноправни учесник Мировног споразума и и да је њихов посао потпомагање праведној, уравнотеженој примени одредби Дејтонског споразума, а никако застрашивање, претње и насилно промовисање "евроатлантске перспективе".

"Упозоравамо да ће сву одговорност за распиривање ионако закомпликоване унутрашње политичке ситуације у БиХ посредством коришћења персоне Kристијана Шмита као и инструмената 'бонских овлашћења', на које он нема право, сносити аутори изјаве од 22. септембра 2023. године", наводи се у саопштењу.

image