Србија и Балкан

Билчик: Лопта је сада у рукама Приштине

Важно је да се дијалог настави, али је још важније да он донесе резултате, додао је известилац Европског парламента за Србију
Билчик: Лопта је сада у рукама Приштине© Photo: M.K./ATAImages

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је, поводом последње рунде преговора Београда и Приштине у Бриселу, да је лопта у овом тренутку у рукама Приштине и да она треба да одблокира процес који ће водити формирању Заједнице српских општина.

Додао је да је важно да се дијалог настави, али да је још важније да он донесе резултате.

"Као што сам већ раније рекао, лопта је у овом тренутку умногоме у рукама Приштине. Приштина треба да деблокира процес који ће водити успостављању Заједнице српских општина, као и да сарађује на проналажењу практичног решења, како би нови избори могли да буду одржани на северу Косова", рекао је Билчик у интервјуу за "Демостат".

На питање шта мисли о 2030. години као могућем датуму за пријем земаља Западног Балкана у Европску унију, Билчик је одговорио да ће сви који су спремни да се придруже Унији - моћи то да учине.

"Убеђен сам да је то сигнал да је Европска унија спремна и посвећена наредном проширењу и да ће они, који буду спремни да се придруже ЕУ, моћи да то учине. Стога, уместо дискусија о неким одређеним датумима у овом тренутку, усредсредио бих се на спровођење реформи, наставак дијалога Београда и Приштине, као и на усклађивање са Европском унијом у свим сегментима, укључујући спољне односе. То би били најбољи сигнали да је Србија спремна да се што је пре могуће придружи Европској унији", изјавио је Билчик.

Коментаришући захтев опозиционих странака у Србији да ванредни избори буду организовани већ у децембру, Билчик је рекао да је одлука о расписивању превремених избора у рукама релевантних власти.

"Политички је важно да било какве одлуке које се односе на представничку демократију у Србији воде у ситуацију која омогућава јавну атмосферу са мање подела и поларизација, као и атмосферу која погодује реформама, што је од кључне важности за напредак на путу Србије ка Европској унији", навео је Билчик.

image