ОХР захтева да Република Српска повуче закон о страним агентима: Шмиту смета контрола

Нацрт закона РС предвиђа посебну присмотру за невладине организације које се финансирају из иностранства, забрану политичких активности, додатно регистровање и слање финансијских извештаја, а ентитетски министар правде ће суду моћи да предложи забрану њиховог рада.

Канцеларија високог представника у Босни и Херцеговини (ОХР) оценила је да нацрт закона о посебном регистру и јавном раду непрофитних организација, који ће се наћи на дневном реду Народне скупштине Републике Српске 26. септембра, има за циљ да ућутка и застраши организације цивилног друштва, сузбије слободу удруживања и изражавања те угрози плурализам и критику владиних политика.

ОХР је у објави на мрежи "X" навео да Влада Републике Српске "показује мањак поверења у властите грађане и жели да их контролише".

"Она мора престати са ударима на право грађана на удруживање и не треба се плашити критика. Оваквом закону нема места у демократском друштву и мора бити повучен", истиче ОХР.

Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација у јавности је познат као "закон о страним агентима".

"Организације цивилног друштва имају суштинску улогу у демократским системима", наглашава ОХР.

Радио Слободна Европа пише да је и Европска унија прошле седмице апеловала на Владу Републике Српске да без одлагања повуче из процедуре "закон о страним агентима", и поново наводи да је нацрт закона, који је, мада направљен по америчком моделу, према њиховом истраживању, близак руском решењу из 2012. године, већ раније наишао на осуде Делегације ЕУ, Амбасаде Сједињених Држава у БиХ, као и Венецијанске комисије Већа Европе.

Подсећамо да је председник РС Милорад Додик, најављујући усвајање закона, рекао да ће он бити базиран на америчким законским решењима, док је Радио Слободна Европа, изашао са "открићем" да је нацрт много сличнији закону усвојеном у Русији 2012. године.

"САД у свом закону стране невладине организације, или оне које финансирају странци називају страним агентима на простору САД", рекао је Додик и истакао да ће бити преузета терминологија, а уместо САД писаће Република Српска.

Нацрт закона у Републици Српској предвиђа готово исто што и његови законски узори - посебну присмотру за невладине организације које се финансирају из иностранства, забрану политичких активности, додатно регистровање и слање финансијских извештаја, а министар правде РС ће суду моћи да предложи забрану њиховог рада.