Абазовић осудио догађаје на КиМ: Све смо пробали осим помирења

"Насиље није решење, нарочито оно које се завршава крвавим обрачунима. Дозволите да пробамо нешто друго у корист свих грађана региона", рекао је црногорски премијер

Оно што се десило на северу Косова и Метохије представља трагедију и наставак катастрофалне балканске политике из које, ми као регион, на жалост не можемо да изађемо, каже из Београда, премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић.

"Најоштрије осуђујем насиље, убиства на северу Косова. Шта друго рећи заиста смо сви били потресени. Оваква ситуација може лагано да се прелије у неки сукоб већих размера и да има катасртофалне последице по све. И овако је катастрофа. Имамо оно што нисмо желели, а то је крв на улицама", рекао је Абазовић новинарима на београдском Факултету политичких наука на серији предавања које организује Национална коалиција за децентрализацију.

Абазовић истиче да Црна Гора остаје при ономе што је до сада заступала и оцењује да политика деведесетих мора да се заврши и да су народи на овим просторима пробали све осим помирења.

"Насиље није решење, нарочито оно које се завршава крвавим обрачунима. Дозволите да пробамо нешто друго у корист свих грађана региона", рекао је Абазовић.

Он је истакао да се његов апел односи на српски и албански народ и позвао на помирење.

"Ево све сте пробали. Пробајте да се помирите, верујем да ће свима пријати. Свима ће бити добро, гарантујем", рекао је Абазовић.

Премијер Црне Горе позвао је све народе у региону да пробају то што нису никада пробали јер ћемо, како је нагласио, у супротном сви бити у великом проблему.

Абазовић је додао да Црна Гора нема апетита ни жеље нити јој то припада да учи некога шта треба да ради и како да се понаша.

Афера "Тунел"

Премијер Црне Горе се осврнуо и на  аферу "Тунел" и захвалио надлежним органима Србије на подршци.

"Задовољни смо са истражним радњама по том питању. Искористићу то што сам у Београду да захвалим надлежним органима Србије на подршци, с обзиром да су нека лица које се потражују грађани Србије", одговорио је Абазовић питање Танјуга где се стигло са том афером.

Председник Владе Црне Горе изразио је уверење да ће ускоро имати конкретне резултате и да афера неће ни на који начин пореметити истрајну борбу црногорске државе против корупције и криминала.

"Држава Црна Гора је одлучна да се до краја избори са мафијом у свим њеним сегментима. Било да се ради о нарко картелу који је најјачи али и у другим сегментима друштва па и појединцима унутар институција система, незвисно да ли су део судске, законодавне или извршне власти, а не раде у складу са законом и Уставом и не штите државне интересе, већ у интересу криминалних група", навео је Абазовић.

Формирање владе ЦГ

На питање Тањуга да ли УРА остаје и даље при ставу да неће бити део владе, Абазовић је рекао да је тачно да су у процесу формирања нове владе, али да се зна да иницијатива није и не треба да буде код њих.

"Људи имају право да бирају своје партнере ако успеју ту смо да честитамо ако не понудићемо нека нова решења", рекао је председник Владе Црне Горе.